Straujuma atbalsta EK lēmumu par «Gazprom», bet pārmaiņas Latvijā nesola

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvija atbalsta Eiropas Komisijas (EK) iniciatīvu izvirzīt apsūdzību Krievijas valsts dabasgāzes milzim "Gazprom" saistībā ar dominējošā tirgus stāvokļa Eiropā ļaunprātīgu izmantošanu, tomēr šobrīd Latvija plānojusi pieturēties pie izstrādātajiem plāniem dabasgāzes tirgus atvēršanā. 

Tā Eiropas Komisijas lēmumu komentēja premjere Laimdota Straujuma (“Vienotība”).

“Protams, ka Latvija atbalsta, [..] Latvijai un Eiropas Savienībai ļoti svarīga konkurence, mums nepieciešama konkurence un monopolstāvokļa izbeigšana,” pauda Straujuma.

Viņa arī norādīja, ka Latvijas plānus par dabasgāzes tirgus liberalizāciju tas nemaina – tirgu plānots atvērt 2017.gada aprīlī, pašlaik Ekonomikas ministrija gatavo normatīvo aktu paketi, lai varētu atvērt tirgu.

“Mēs ejam uz priekšu, neredzu, ka Ekonomikas ministrijai būtu kādas bažas, ka viņi nebūtu gatavi šo paketi iesniegt,” sacīja Straujuma.

Jau ziņots, ka EK oficiāli izvirzījusi apsūdzību koncernam „Gazprom” ļaunprātīgā tirgus stāvokļa izmantošanā, pārkāpjot pretmonopola likumdošanu. "Gazprom" gan nekavējoties noraidījis izskanējušos pārmetumus.

Latvijas gāzes tirgus atvēršana plānota vairākos posmos, sākot no šā gada 4.aprīļa, vispirms paredzot uzņēmuma AS "Latvijas gāze" grāmatvedības nodalīšanu pa darbības veidiem attiecībā uz maģistrālajiem gāzes vadiem, gāzes glabāšanu un tirdzniecību. Tāpat paredzēts gāzes sistēmas operatora pienākums nodrošināt visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem vienlīdzīgu un atklātu pieeju sistēmai, sniedzot dabasgāzes pārvades, sadales, uzglabāšanas vai sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumus.

Savukārt "Latvijas gāzes" sadalīšana plānota ne vēlāk kā 2017.gada 3.aprīlī, ja vien agrāk Latvijas dabasgāzes sistēma nebūs jau tieši savienota ar jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts starpsavienoto dabasgāzes sistēmu, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju, vai arī ja dominējošā piegādātāja daļa kopējā Latvijas dabasgāzes patēriņa nodrošināšanā būs mazāka par 75%.

Lielākais "Latvijas gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kurai pieder 47,2% akciju un kura vēlas šīs akcijas pārdot, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti