Dienas ziņas

Liedz tirgot kaņepju tējas

Dienas ziņas

Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki

Uzņēmumu reģistrs publiskos savas datu bāzes

Starpniekfirmas iebilst pret ieceri bez maksas publiskot uzņēmumu datus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai iegūtu informāciju par Latvijā reģistrētu juridisko personu īpašniekiem, darbības rezultātiem, parādsaistībām un citiem faktiem, pētnieciskie žurnālisti, tirgus analītiķi un citi interesenti līdz šim izmantoja Uzņēmuma reģistra informāciju, kas tika izvietota privātu komersantu uzturētās datu bāzēs, piemēram, “Lursoft”. Tagad valsts iecerējusi pati nepastarpināti nodrošināt šādu pakalpojumu. Tas radījis bažas gan par to, ka pieejamo datu apjoms varētu samazināties, gan par iespējamu konkurences kropļošanu.

Ceturtdien, 15. augustā, Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais likumprojekts paredz, ka Uzņēmumu reģistra dati turpmāk būs pieejami tieši no Uzņēmuma reģistra, bez starpniekiem, bez līgumsaistībām un tiešsaistē.

Izskanējušas bažas, ka līdz ar izmaiņām daļa informācijas, piemēram, uzņēmumu īpašnieku personas dati vairs nebūs pieejami sabiedrībai. Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere apgalvo, ka satraukumam nav pamata: “Uzņēmuma reģistra mājaslapā varēsiet ieraudzīt plašāku informācijas apjomu. Tai skaitā personu identificējošo informāciju, tostarp īpašnieku, valdes locekļu personas kodus.”

Informācija UR datu bāzē tiks sadalīta trīs grupās:

  • Bez identifikācijas būs pieejami aktuālie reģistru ieraksti – pamatinformācija par uzņēmumu, tostarp amatpersonu un īpašnieku dati, ziņas par patiesajiem labuma guvējiem.
  • Identificējoties ar internetbanku vai e-parakstu, varēs iepazīties ar reģistrācijas lietas dokumentiem un vēsturiskajiem ierakstiem par konkrēto subjektu, piemēram, bijušie īpašnieki, agrākie valdes locekļi, gada pārskati.
  • Pārējie dokumenti būs pieejami tikai pēc personas pamatota pieprasījuma.

Arī līdz šim šos datus bija iespējams saņemt Uzņēmumu reģistrā, bet process bija birokrātisks, turklāt – par maksu. Tādēļ lietotāji bija ieraduši izmantot privāto uzņēmumu pakalpojumus, kas iegādājas informāciju no valsts datu bāzēm, sistematizē to un tirgo tālāk. Latvijā šobrīd darbojas četri tā sauktie “atkalizmantotāji” – “Lursoft”, “Firmas.lv”, “Kredītinformācijas birojs” un “Crefo rating”.

Ja Uzņēmumu reģistrs pats sāks publicēt savus datus, tad tas, protams, ietekmēs šo komersantu biznesu. “Šobrīd “atkalizmantotāji” ir novienojušies par vienotu pozīciju. Tas, kur mēs noteikti plānojam vērsties, ir Konkurences padome, jo šeit ir konkurences tiesību ierobežojums un tirgus kropļošana mūsu skatījumā,” informē SIA “Lursoft IT” valdes locekle Daiga Kiopa.

Tam nepiekrīt Paidere: “Šis regulējums neierobežo konkurenci. Tas paredz lielāku atvērtību, lai Uzņēmumu reģistrā informācija būtu pieejama bez maksas un bez atlīdzības. Tai skaitā turpinās arī datu masveida izplatīšana. Tādēļ ikviens, kuram ir interese veidot komerciālus pakalpojumus, balstoties uz šiem reģistra datiem, varēs šo informāciju saņemt un izmantot.”

Šādas publiskas datu bāzes uzturēšanai Uzņēmumu reģistram turpmāk katru gadu būs nepieciešami aptuveni 1,2 miljoni eiro. Plānots, ka grozījumi varētu stāties spēkā 2020. gada janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti