Rīta intervija

Eiropas Padomes attīstības banka varētu līdzfinansēt Liepājas cietuma būvniecību

Rīta intervija

Sākta vienošanās par vienotā gāzes tirgus izveidi Latvijā, Lietuvā un Igaunijā

Plānotie grozījumi UR likumā nodrošinās lielāku informācijas atklātību

Uzņēmumu reģistra datus plāno padarīt publiskus un bez maksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uzņēmuma reģistra datus par uzņēmumiem, īpašniekiem, vadītājiem plāno padarīt pieejamus ikvienam interesentam bez maksas, paredz sagatavotās likuma izmaiņas, Latvijas Radio pastāstīja Uzņēmuma reģistra (UR) galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Šo izmaiņu mērķis ir panākt, lai UR informācija kļūtu pieejamāka sabiedrībai. Izmaiņas likumā, kuras ceturtdien, 15.augustā, uzsāks izvērtēšanas un saskaņošanas ceļu līdz apstiprināšanai, paredz vairākas piekļuves pakāpes.

Aktuāla informācija par juridiskām personām, par nosaukumu, valdi, īpašniekiem, patiesajiem labuma guvējiem būs pieejama jebkuram bez maksas UR lapā. Plānots, ka šī informācija būs arī ar personas kodiem, jo bez tiem nevar identificēt uzņēmuma īpašniekus vai vadītājus, skaidroja Paidere.

Viņa atzina, ka cīņa ar naudas atmazgāšanu prasa lielāku atklātību, bet ir izaicinājums atrast balansu starp atklātību un personu datu aizsardzības.

Pilnus datus par uzņēmuma vēsturi, dokumentus, piemēram, statūtus, dibināšanas dokumentus un citus UR ierakstus arī varēs apskatīties jebkurš, bet tam būs nepieciešams identificēt sevi. Un arī uzņēmējiem būs pieejama informācija par personām, kuras interesējas par viņu uzņēmumu, stāstīja Paidere.

Savukārt trešā grupa -  kādi specifiski dokumenti, kuru apskatei būs jāpamato sava interese, un UR to vērtēs, bet slēpts nekas netiks, sacīja Paidere.

Līdz šim datus par uzņēmumiem par samaksu piedāvāja vairāki komersanti, kuri par šiem datiem maksāja gada maksu UR. Paidere prognozēja, ka, lai gan daudzi dati būs publiski pieejami, šis uzņēmējdarbības veids neizbeigsies, tieši pretēji – tā kā UR dati nebūs jāpērk, varētu parādīties lielāka konkurence un jauni datu apstrādes pakalpojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti