«S&P» paaugstina Latvijas kredītreitingu vēsturiski augstākajā līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Viena no starptautiskajām kredītreitingu aģentūrām "S&P Global Ratings" ("S&P") paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu no "A" līmeņa uz "A+" līmeni, saglabājot stabilu nākotnes novērtējumu, informēja Finanšu ministrijā (FM).

ĪSUMĀ:

  • Latvijai pirmo reizi piešķirts "A+" kredītreitings.
  • Reirs to nosauc par pamatu turpmākai investīciju piesaistei.
  • Kariņš piebilst, ka arī valsts parāds kļūs lētāks.
  • Finanšu nozares asociācijā norāda, ka Latvijai vispār resursi kļūs lētāki.
  • "S&P" atzīmē Latvijas stingro fiskālo politiku, kā arī novērsto finanšu nozares ievainojamību.

Aģentūras "A+" piešķirtais kredītreitings nodrošina Latvijai vēsturiski augstāko līmeni kopš 1997. gada, kad Latvijai pirmo reizi tika noteikts valsts kredītreitings.

Finanšu ministrs Jānis Reirs
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

"Šis ir vēsturisks brīdis. Pirmo reizi Latvijas finanšu vēsturē esam novērtēti ar tik augstu kredītreitingu.

Tas ir nepārprotams starptautiska līmeņa apliecinājums Latvijas īstenotajai publisko finanšu pārvaldības politikai. Valsts kredītreitinga palielinājums ir pamats turpmākai investīciju piesaistei mūsu valstij kā uzticamam un drošam sadarbības partnerim," uzsvēris finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka Latvijas kredītreitinga paaugstināšana apliecina valdības darbības starptautisko novērtējumu.

"Šis labais kredītreitings, pirmkārt, nozīmē, ka mūsu Valsts kasei un valsts budžetam ir mazāk jāmaksā par ārējo parādu, jo mums procentu likmes ies uz leju. Tātad mums ir mazāk nodokļu maksātāju naudas jāveltī, lai maksātu ārējos procentus.

Tas nozīmē nedaudz vairāk naudas, kas būtu, vienkāršoti runājot, skolotājiem, mediķiem un tā tālāk - mūsu iekšējām vajadzībām. Tas arī ir ļoti labs signāls nākotnes investīcijām, jo parāda to, ka mūsu vide ir ļoti stabili novērtēta.

Tas nozīmē, ka vēl viena tāda potenciāla bremze investīcijām tiek noņemta. Visnotaļ tā ir ļoti, ļoti laba ziņa, jo tas tikai stiprina mūsu jau šobrīd, varētu teikt, labo slavu, kāda viņa ir starptautiski," stāstīja Kariņš.

Finanšu nozares asociācijas vadītāja Sanita Bajāre
00:00 / 01:05
Lejuplādēt

Finanšu nozares asociācijas vadītāja Sanita Bajāre arī norādīja, ka Latvijai paveras lētāki resursi, kā arī mūsu valsts ir potenciāli pievilcīgāka investoriem.

"Starptautiski tiek atzīts, ka mūsu kā valsts investīciju riska pakāpe ir zema, jo esamība attiecīgi šajā A segmentā, un faktiski visas reitingu aģentūras mūs šobrīd ir ielikušas šajā A klasē,  nozīmē, ka šie investīciju riski ir salīdzinoši zemi, un tas savukārt nozīmē, ka investori, kas raugās uz konkrētām valstīm, kur izvietot savas investīcijas - vai nu konkrēti uzņēmumos, vai pirkt valstu vērtspapīrus - ja viņi ir investori ar zemu riska apetīti un grib izvēlēties drošas valstis saviem ieguldījumiem, tad viņi raugās tieši pēc šīs klases piedāvājuma. Tas mums kā valstij, protams, paver iespēju uz lētākiem kredītresursiem un lētākiem vispār resursiem jeb faktiski arī valsts emitē vērtspapīrus, teiksim tā, lai refinansētu savu parādu, tad šī cena, ja mēs esam augstākā reitinga grozā, attiecīgi šī cena ir zemāka," stāstīja Bajāre.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone
00:00 / 00:34
Lejuplādēt

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone uzsvēra, ka pēdējā pusotrā gadā Latvija ir daudz paveikusi finanšu sektora sakārtošanā, bet nākotnē ir būtiski atjaunot kreditēšanas apjomus.

Pēc FM sniegtās informācijas, "S&P" savā vērtējumā izcēlusi divus galvenos kredītreitingu paaugstinošos faktorus. Latvijā tiek ievērota stingra fiskālā politika, kas, neskatoties uz mērenu ekonomikas izaugsmi vidējā termiņā, ļaus arī turpmāk samazināt jau šobrīd nelielo valsts parādu. Aģentūra uzskata, ka Latvijas finanšu sistēmas ievainojamība ir ierobežota. To apliecina arī piektdien, 21. februārī, publicētais Finanšu darījumu darba grupas (FATF) vērtējums.

"S&P" prognozējusi, ka Latvijas tautsaimniecība tuvākajos gados uzrādīs mērenu izaugsmi, piemēram, 2020. gadā 2,7%, un to uzturēs spēcīgais iekšējais patēriņš.

Kas ir kredītreitings?

Kredītreitings ir reitingu aģentūras neatkarīgs viedoklis par valsts vai uzņēmuma maksātspēju spēju pildīt finanšu saistības noteiktā laikā un pilnā apmērā.

Kredītreitings ir starptautiski atpazīstams rādītājs, kas raksturo investīciju riska pakāpi. Tāpēc investori to izmanto izvērtēšanai un salīdzināšanai pirms investīciju veikšanas, piemēram, valsts vērtspapīros vai uzņēmumos.

Jo stabilāks ir valsts ekonomikas, finanšu un pārvaldes stāvoklis, jo augstāks ir tās kredītreitings jeb zemāks investīciju risks. Rezultātā valstis un tās uzņēmēji ar augstāku kredītreitingu var piesaistīt investīcijas uz izdevīgākiem nosacījumiem.  

Avots: Finanšu ministrija

Tā kā viens no augstā reitinga līmeņa uzturošajiem faktoriem ir valsts īstenotā fiskālā politika, "S&P" sagaidot, ka attiecīgajā makroekonomiskā vidē valdība turpinās realizēt stingru fiskālo politiku un samazinās valsts neto parādu attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP).

 

Aģentūra atzinusi, ka, neskatoties uz politisko partiju sadrumstalotību, Latvijas paveiktais "Moneyval" rekomendāciju ieviešanā pēdējo 18 mēnešu laikā ir vērā ņemams, izveidojot atbilstošu ietvaru naudas atmazgāšanas un finanšu noziegumu novēršanai un valsts finanšu sistēmas reputācijas atjaunošanai.  Aģentūra uzsvērusi, ka gan šobrīd, gan arī krīzes laikos Latvija ir demonstrējusi spēju realizēt efektīvu politiku.

Vienlaicīgi "S&P" atzīmējusi, ka Latvijas kredītreitinga paaugstināšanu varētu veicināt Latvijas ekonomikas un maksājumu bilances rādītāju uzlabošanās, pārsniedzot kredītreitingu aģentūras prognozētos rādītājus.

Savukārt Latvijas kredītreitinga līmenis varētu samazināties, būtiski mainot valsts stingro fiskālo politiku, kā rezultātā pieaugtu valsts neto parāds vai tiktu ietekmēta finanšu sektora stabilitāte vai ekonomiskā izaugsme.

 

"S&P" minējusi, ka faktori, kas ierobežo kredītreitingu, ir salīdzinoši zemais ienākumu līmenis un ilgtermiņa demogrāfiskie izaicinājumi.

Iepriekšējais kredītreitingu aģentūras "S&P" paziņojums publiskots 2019. gada 21. septembrī, kad aģentūra saglabāja Latvijas kredītreitingu "A" līmenī ar stabilu nākotnes novērtējumu.

KONTEKSTS:

Piektdien, 21. februārī, kļuva zināms, ka Latvija nav iekļauta to valstu "pelēkajā sarakstā", kurās Finanšu darījumu darba grupa (FATF) konstatējusi stratēģiskus trūkumus naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā. Līdz ar to Latvija ir pirmā "Moneyval" pārraudzībā esošā dalībvalsts, kas sekmīgi izpildījusi visas 40 rekomendācijas.

Izvairīšanās no "pelēkā saraksta" nenozīmē, ka Latvijas ekonomika sāks straujāk augt. Drīzāk izdevies izvairīties no vēl viena attīstību bremzējoša faktora, norādīja ekonomisti. Nesen FM pazemināja Latvijas šā gada IKP izaugsmes prognozi līdz 2,2%. Iepriekš FM lēsa, ka Latvijas IKP 2020. gadā pieaugs par 2,8%, un šāda prognoze arī ņemta vērā šā gada valsts budžeta izstrādē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti