«S&P Global Ratings» saglabā Latvijas kredītreitinga novērtējumu «A» līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Piektdien, 20. septembrī, starptautiskā kredītreitingu aģentūra “S&P Global Ratings paziņoja par Latvijas kredītreitinga saglabāšanu “A” līmenī ar stabilu nākotnes novērtējumu, paziņojumā medijiem informēja Finanšu ministrija.

Aģentūras vērtējumā Latvijas ekonomika turpinās mēreni attīstīties nedaudz zem 3%, vienlaikus pastāvot netiešiem ārējiem ekonomiskiem riskiem, tāpat arī aģentūra prognozē, ka Latvijas fiskālais deficīts tiks uzturēts zemā līmenī, informēja FM.

Aģentūra norāda, ka iepriekšējo gadu fiskālie rezultāti un zemais valsts parāda līmenis šobrīd ir Latvijas reitinga stiprinošie faktori.

Aģentūras analītiķi prognozē, ka, neskatoties uz salīdzinoši fragmentēto valdības struktūru, Latvija spēs noturēt fiskālo disciplīnu arī turpmāk, bet tajā pašā laikā atzīst, ka Latvijas izaicinājums ierobežoto resursu situācijā būs nodrošināt plānotos reformu pasākumus un pieaugošās vajadzības tādās nozarēs kā veselība, labklājība un izglītība, norādīja ministrija.

“S&P Global Ratings” uzskata, ka Latvijas viens no ārējiem ekonomiskajiem riskiem ir bezvienošanās “Brexit” un tā ietekme uz Latvijas kokapstrādes nozari, bet tā ietekme uz Latvijas ārējo tirdzniecību un ekonomiku kopumā būs neliela.

Kredītreitingu aģentūra savā ziņojumā īpašu uzmanību velta Latvijas finanšu sektoram un atzīst, ka Latvijai ir saskatāms būtisks progress naudas atmazgāšanas un finanšu noziegumu novēršanas jomā, finanšu sektora uzraudzības stiprināšanā, nerezidentu noguldījumu samazināšanā un uzsāktas visaptverošas finanšu sektora reformas. Tomēr aģentūra uzsver, ka nevar izslēgt būtiskus reputācijas riskus, ja Latvija tiktu iekļauta “pelēkajā sarakstā”, kas savukārt var ietekmēt Latvijas finanšu sektoru kopumā un negatīvi ietekmēt turpmāko ekonomikas attīstību, informēja FM.

Līdz ar to aģentūra norāda, ka reitinga paaugstināšanu varētu veicināt labāki Latvijas fiskālie rezultāti, nekā aģentūra prognozē. Savukārt negatīvu vērtējumu aģentūra varētu sniegt, ja realizējas riski finanšu sektorā, būtiski pasliktinot finanšu stabilitāti un ekonomisko izaugsmi kopumā.

Iepriekšējais kredītreitingu aģentūras “S&P Global Ratings” paziņojums tika publicēts 2019. gada 22. martā, kad aģentūra saglabāja kredītreitingu “A” līmenī ar stabilu nākotnes novērtējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti