Soross neizslēdz Krievijas defolta iespēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Amerikāņu finansists Džordžs Soross neizslēdz Krievijas defolta iespēju rietumvalstu noteikto sankciju dēļ, vēsta aģentūra „RIA Novosti”, atsaucoties uz  Sorosa rakstu žurnālam „New York Review of Books”.

Soross norādījis, ka sankcijas kopā ar strauju naftas cenu kritumu nesušas Krievijas ekonomikai daudz lielākus zaudējumus, nekā gaidīja  Eiropas Savienība (ES) un ASV, un novedušas pie finanšu krīzes, ko var salīdzināt ar 1998.gadā piedzīvoto Krievijas defoltu.

„Tiesa, atšķirībā no 1998.gada, liela daļa Krievijas parāda ir privātajā sektorā. Nebūs pārsteigums, ka šī krīze novedīs arī pie Krievijas defolta,” norādījis finansists.  

Viņš arī paudis, ka Krievijas defolts var izraisīt katastrofālas sekas globālajā ekonomikā, lejupslīdi pasaules finanšu sistēmā, un īpaši ievainojama būs eirozona.

Jau ziņots, ka naftas cenas pasaules tirgū piedzīvo kritumu saistībā ar bažām par pārmērīgām enerģijas piegādēm un naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC mājieniem nesamazināt naftas ieguvi. Šajā situācijā strauji turpina kristies arī Krievijas rubļa vērtība. Tas tiek skaidrots ar milzīgo Krievijas ekonomikas atkarību no naftas un gāzes cenām. Finanšu analītiķi jau prognozē Krievijas ekonomikas drīzu nonākšanu recesijā, ņemot vērā ari noteiktās sankcijas.

Pēc Krimas aneksijas martā ES un ASV ieviesa sankcijas pret augsti stāvošajām Krievijas amatpersonām, kuras saistīja ar Krimas aneksiju. Aprīļa sākumā noteikti finanšu operāciju ierobežojumi vairākiem Krievijas ierēdņiem. Vasaras sākumā, atbildot uz notikumiem Austrumukrainā, kur ukraiņu spēki un prokrieviskie separātisti cīnījās par  Donbasa reģioniem, rietumvalstis paplašināja „melno sarakstu”, aizliedzot iebraukšanu un iesaldējot aktīvus vēl vairākām Krievijas amatpersonām.

Jūlijā pēc Malaizijas pasažieru lidmašīnas MH-17 notriekšanas virs Donbasa teritorijas rietumvalstis ieviesa arī sankcijas pret Krievijas finanšu, naftas industrijas un militāras rūpniecības kompānijām. Ieviests arī embargo visiem Krimas produktiem. Augusta sākumā Krievija atbildēja, nosakot embargo pārtikas produktiem no ES valstīm.

Septembra vidū pret Krieviju ir noteiktas jaunas stingrākas sankcijas, liedzot pieeju kapitāla tirgiem, stiprinot sankcijas pret naftas un militāro industriju, paplašinot arī sankcijas pret fiziskajām personām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti