Skaitļi un fakti: Reģionu iedzīvotāji par galveno problēmu uzskata veselības aprūpi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Arvien lielāka iedzīvotāju un ekonomiskās aktivitātes koncentrēšanās lielajās pilsētās un lauku reģionu iztukšošanās – šīs problēmas kā galvenos nākotnes izaicinājumus reģionālajā attīstībā Eiropā un tostarp Latvijā min eksperti. Socioloģiskās aptaujas liecina, ka tieši šo procesu radītās sekas kā sāpīgākos jautājumus savos reģionos jau šodien min arī iedzīvotāji.

ĪSUMĀ:

  • “Eurobarometer” aptaujā par lielāko problēmu reģionā sauc veselības aprūpi.
  • Tāpat par svarīgu problēmu daudzi sauc izglītības sistēmu.
  • Veselības aprūpe dominē arī Latvijā iegūtajos aptaujas rezultātos.
  • Tāpat par problēmām uzskata gan bezdarbu, gan ekonomisko situāciju.
  • Aug cilvēku satraukums, ka iedzīvotāji un uzņēmumi pamet viņu reģionu.

“Eurobarometer” socioloģiskā aptauja par reģioniem liecina, ka vairums eiropiešu dzīves līmeni savos reģionos vērtē kā salīdzinoši labu un arī uz nākotni raugās drīzāk optimistiski, nevis pesimistiski. Taču, kad tiek analizētas galvenās bažas, kas ir saistītas ar dzīvi viņu reģionos, parādās tieši tie jautājumi, kuri ir sāpīgi arvien augošās urbanizācijas dēļ.

Veselības aprūpe un skolas

Pirms galveno lomu sāka spēlēt Covid-19 pandēmija un tās izraisītā krīze, Latvijā viens no karstākajiem kartupeļiem diskusijās starp valdību un pašvaldībām bija izglītības reforma un veselības aprūpe reģionos.

No vienas puses, ir skaidrs, ka, rūkot iedzīvotāju skaitam, tādu skolu un slimnīcu tīklu kā kādreiz uzturēt praktiski nav iespējams. No otras puses, labas izglītības un veselības aprūpes pieejamība ir viens no galvenajiem kritērijiem, kuru ikviena ģimene vērtē, izvēloties savu dzīves vietu, tādēļ tas ir viens no galvenajiem magnētiem pašvaldību skatījumā.

Skaitļi un fakti: Reģionu iedzīvotāji par galveno problēmu uzskata veselības aprūpi
00:00 / 02:38
Lejuplādēt

Turklāt, ja skolas ir svarīgas ģimenēm ar bērniem, tad veselības aprūpe par ļoti svarīgu jautājumu kļūst, kad sabiedrībā arvien vairāk ir vecāka gadagājumu iedzīvotāju, kā tas pamazām notiek lauku reģionos.

Tādēļ bez lieliem pārsteigumiem tieši veselības aprūpe ir visbiežāk minētā atbilde pēdējā „Eurobarometer” aptaujā, kurā eiropiešiem bija jāatbild uz jautājumu, kura ir vissvarīgākā problēma, ar kuru pašlaik jāsaskaras viņu reģionā. Kopumā tā domā 34% Eiropas iedzīvotāju.

Savukārt izglītības sistēmu kā aktuālu problēmu min 24% aptaujāto.

Veselības aprūpe viennozīmīgi dominē arī Latvijā iegūtajos aptaujas rezultātos. Pēdējā aptaujā 59% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir minējuši, ka savā reģionā par galveno risināmo problēmu uzskata veselības aprūpi.

Turklāt veselības aprūpe starp trīs svarīgākajām problēmām reģionos Latvijā ir ierindota visās trīs „Eurobarometer” aptaujās par situāciju Eiropas reģionos, kādas līdz šim ir notikušas.

„Eurobarometer” aptaujas par situāciju reģionos gan netiek veiktas katru gadu. Pēdējā notika 2018. gadā un, visdrīzāk, ja tāda notiktu tagad, tad Latvijas iedzīvotāji starp svarīgākajām problēmām ierindotu arī izglītības sistēmu, jo jautājums par mazo lauku skolu slēgšanu īpaši sāpīgs kļuva tieši pēdējā gada laikā.

Ja lūkojamies Eiropas mērogā, tad interesanti ir tas, ka veselības aprūpi kā galveno problēmu ļoti izteikti min Ziemeļvalstu un Austrumeiropas reģionu iedzīvotāji.

Savukārt uz izglītības sistēmu kā problēmu visvairāk norāda Vācijas reģionu iedzīvotāji.

Bezdarbs un reģionu pamešana

Nākamais izteiktais problēmu bloks, uz kuru norāda Eiropas reģionu iedzīvotāji, ir saistīts ar ekonomiku. Starp problēmām tiek minēts gan bezdarbs, gan ekonomiskā situācija kā tāda.

Turklāt arvien augstāk iedzīvotāju aptaujās kāpj jautājums par to, ka iedzīvotāji un uzņēmumi pamet viņu reģionus.

Latvijas iedzīvotāju aptaujā tieši reģionu pamešana ir ierindojusies otrajā vietā pēc veselības aprūpes starp jautājumiem, kuri satrauc visvairāk. Pēdējā aptaujā 2018. gadā 44% Latvijas iedzīvotāji ir norādījuši, ka viņus satrauc tas, ka iedzīvotāji un uzņēmumi arvien vairāk pamet viņu apdzīvotās vietas.

Interesanti ir tas, ka šis jautājums Latvijas iedzīvotāju minēto trīs svarīgāko problēmu skaitā parādījās jau iepriekšējā aptaujā 2015. gadā. Bet 2012. gadā, kad pirmo reizi tika veikta šāda „Eurobarometer” reģionu aptauja, pēckrīzes noskaņā Latvijas iedzīvotājiem daudz svarīgāka problēma šķita bezdarbs.

„Eurobarometer” aptauja arī liecina, ka reģionu pamešana ir īpaši sāpīgs jautājums tieši Baltijas valstīs. Tāpat tā kā izteikta problēma parādās vairāku Nīderlandes, Austrumvācijas, Austrijas, Slovēnijas, Ungārijas un Spānijas reģionu iedzīvotāju atbildēs.

Savukārt bezdarbs kā viena no svarīgākajām problēmām visbiežāk pieminēts Spānijas, Francijas, Itālijas un Grieķijas reģionu iedzīvotāju atbildēs.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti