4. studija

Cik ģimenei izmaksā izbrauciens ar kuģīti pa Rīgas kanālu?

4. studija

Loga priekšā - automazgātuve

Meklējam vietas "ar odziņu"! Mellenes jābrauc lasīt uz Mētrienu!

Sēņu uzpircēji meža veltēm šovasar prognozē nabadzīgu ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vienā no lielākajiem ogu un sēņu uzpirkšanas punktiem Madonā, kuri uzpērk sēnes un ogas jau deviņus gadus, vērtē, ka šis gads varētu ieiet rekordu vēsturē kā nabadzīgākais meža ražas gads.

Vidzemes augstienes mežu tuvumā uzrunātie sēņotāji un ogotāji stāsta par šī gada ražu. “Vajag lietu, vajag siltumu, tad jau būs. Pašlaik ir švaki,” saka Rudīte. Līdzīgi arī Laima: “Bēdīgi, kaut kas ir, bet ļoti maz, salīdzinot ar citiem gadiem. It kā ir gailenītes, bet sīkas šogad, neaug.” “Sēnes bijām aizgājuši paskatīties, maz gailenīšu, nav daudz. Mērcītei sanāca,” stāsta Zigrīda.

Arī dabas draugs Māris Olte saka, ka, salīdzinot ar citiem gadiem, Ērgļu pusē ar meža veltēm šogad tā pašvaki: “Jukonā teiktu, šādā vasarā lāči būs dusmīgi, jo ogas nav saldas. Saule it kā ir, bet cukura mazāk nekā citus gadus, jo karstuma nav bijis. Runājot par sēnēm, gan tas pavasaris ir dīvains, jo jūlijs ar +6 grādiem naktī ir signāls, ka vajadzētu jau līst ārā bekām. Lai arī šeit ir labas beku, baraviku un apškundziņu vietas, vispār nav līduši ārā - viena, divas. Gailenītes gan kā pēc Jāņiem sāka.”

To, ka šīs gads nav ražas bagāts, apliecina arī ogu un sēņu uzpircēji. “Šis sēņu gads nav diez ko labs, jo ir vietas, kur sēnes neaug, ir vietas, kur nav bijis lietus vai arī bija aukstās naktis. Sēnes neauga lielākas, līdz ar to ievākšana varēja sākties tikai pagājušonedēļ. Ļoti, ļoti maz melleņu iepērkam. Ir vietas, kur vēl var iepirkšanu turpināt, un ir vietas, kur mēs diemžēl iepirkšanas punktus veram ciet, jo ienāk vai nu nekas vai pāris kastītes pa pāris dienām. Tā ir Balvu puse, kur melleņu nav, savukārt es dzirdēju, ka būs daudz brūkleņu, dzērveņu. Tad varbūt ar tām varēsim strādāt,” stāsta uzpirkšanas punkta pārstāve Sigita Krusiete.

“Visvairāk sēnes nāk Mārcienā, Koknesē, Ērgļos, kaut kas no tā gala. Mētrienā nāk daudz, ogas arī. Tā ka vietām tās ir ļoti daudz, bet nu jāmeklē, kur nav izsalis,” saka uzpirkšanas punkta pārstāve Silvija Grigorjeva.

Māris Olte meža ražu parasti prognozējot pēc ūdens līmeņa upē, taču šajā pavasarī nekas neliecinājis, ka ogotājiem un sēņotājiem mežā nebūs īsti ko darīt. Madonas un Ērgļu pusē sēņu un ogu raža nav visai padevusies, bet ir cerības uz rudens pusi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti