Panorāma

Bezmaksas biļetes atcels tikai elektroniska atpazīšanas sistēma

Panorāma

Partiju vilcējspēki Saeimas vēlēšanām

Krājbankas lietā gaidīs bijušo īpašnieku Antonovu

Sākusies Latvijas Krājbankas bankrota lietas izskatīšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgā Vidzemes priekšpilsētas tiesā savu gaitu sākusi  viena no apjomīgās Latvijas Krājbankas bankrota krimināllietas epizodēm.

Apsūdzības par noguldītāju naudas piesavināšanos izvirzītas bijušajam Krājbankas līdzīpašniekam Vladimiram Antonovam un bankas eksprezidentam Ivaram Priedītim. Konkrētajā lietā viņi tiek apsūdzēti par aptuveni 20 miljonu eiro aizpludināšanu, izmantojot "East West United Bank" Luksemburgā.

Antonovs patlaban gaida Lielbritānijas tiesas lēmumu par iespēju izdot viņu Lietuvai, kur viņu apsūdz par bankas “Snoras” novešanu līdz bankrotam. Antonovs vēloties sniegt savus paskaidrojumus arī Latvijas tiesā.  

Tiesnesis Zigmunds Dundurs izlēma lietu turpināt izskatīt slēgtā režīmā, respektējot likvidējamās Krājbankas pārstāvju lūgumu aizsargāt komercnoslēpumus. Ja apsūdzētie tiks atzīti par vainīgiem, viņiem var draudēt līdz pat desmit gadiem ilgs cietumsods. Nākamā sēde paredzēta oktobra sākumā.

No abiem apsūdzētajiem uz tiesas sēdi trešdien bija ieradies tikai " Krājbankas"  bijušais vadītājs Ivars Priedītis. Otra apsūdzētā - bijušā bankas līdzīpašnieka Aleksandra Antonova tiesas sēdē nebija. „Viņš nedrīkst atstāt Lielbritānijas teritoriju,” sacīja advokāts Viesturs Zauls.

Pēc advokāta teiktā, Londonas tiesā nākamā tiesas sēde paredzēta 22.jūnijā. Uz žurnālistu jautājumu, vai Antonovs uz tiesas sēdi arī pats varētu ierasties, viņa advokāts Zauls atbildēja, ka teorētiski tāda iespēja pastāv. „Ja tiesa beidzas pozitīvi, tad viņš dodas uz Lietuvu, ja negatīvi, tad skatīsimies. Viņš ir izteicis vēlmi piedalīties (..),” teica Zauls.

Kādā veidā tiks tiesas darbs organizēts, tiesa lems nākamajā sēdē - šā gada 3.oktobrī.

Priedīša advokāts Jānis Davidovičs norādīja, ka Antonovs vēlas piedalīties, jo viņam ir ļoti daudz jautājumu, ko uzdot lieciniekiem un viņš arī vēloties skaidrot notikušo. Davidovičs uzsver, ka Antonovs allaž vēlējies piedalīties tiesas procesos un arī viņam ir daudz jautājumu lieciniekiem.

Davidovičs lēsa, ka tiesas process tāpēc arī esot slēgts, lai nebūtu skaidrības par notikumiem ap kompānijas „AirBaltic” finansēšanu. Priedīša advokāts arī atbildēja uz mediju  jautājumu, kāda tieši ir šajā lietā prasība:

"Krājbankas" krimināllietas sākums meklējams 2011.gada nogalē. „Latvijas Krājbankā” atklāja 100 miljonu latu iztrūkumu. Tas bija iemesls, kādēļ Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome nolēma apturēt visu "Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu. Krājbanka tika atzīta par maksātnespējīgu.

Jau izskanējis, ka Antonovam inkriminētās noziedzīgās darbības saistītas ar "Krājbanku", proti, par darījumu ķēdi, kuras sākums ir starp "Krājbanku" un "East West United Bank" Luksemburgā. Apsūdzība celta par piesavināšanos un šī nodarījuma organizēšanu vai vadīšanu.

Savukārt Priedītis apsūdzēts par piesavināšanos personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī vēl par citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Apsūdzētais savu vainu neatzīst. „Es apsūdzību nesaprotu, jo es neesmu piesavinājies nevienu santīmu (...) Tas ir viss,” noteica Priedītis.

Arī Antonova advokāts Zauls norādīja, ka inkriminētajos noziegumos viņa klients savu vainu neatzīst.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti