Saeima konceptuāli atbalsta izmaiņas lauksaimniecības zemes pārdošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”. Tas ieviesīs  izmaiņas Latvijas lauksaimniecības zemes tirdzniecībā.

Patlaban likums nosaka, ka zemi savā īpašumā var iegādāties ikviens pilsonis, valsts, pašvaldību un privātie uzņēmumi, kā arī zemnieku saimniecības. Savukārt no 1.maija zemi Latvijā varēs nopirkt arī ārvalstu pilsoņi.

Likuma grozījumu mērķis ir Latvijas zemes resursu ilgtspējīga saglabāšana, tādēļ noteikts, ka personai, kas gribēs iegādāties zemi , jābūt reģistrētai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējai.

Grozījumi arī paredz, ka zemes pircējam jābūt pieredzei lauksaimniecībā un zemes apsaimniekošana jāsāk trīs gadu laikā kopš tās iegādes. Pretējā gadījumā paredzētas soda sankcijas.

Likuma grozījumos ir iestrādātas arī zemes pirmpirkuma tiesības. Tās attiecas uz nomnieku, tuvāko kaimiņu, vai zemnieku, ar kuru laukiem ir kopēja robeža. 

Jau ziņots, ka minētie likuma grozījumi raisīja pretrunīgas diskusijas starp zemniekiem, Saeimas deputātiem un zemes mākleriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti