Panorāma

Sākas festivāls "Patriarha rudens"

Panorāma

Nepilnības atklāj, bet kas tālāk?

Nākamā gada budžetu iesniedz Saeimā

Saeimā iesniegts pirmais Latvijas budžets eiro valūtā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdība otrdien apstiprināja nākamā gada valsts budžeta projektu, kurā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi būs 7,14 miljardi eiro. Jau dažas stundas vēlāk finanšu ministrs Andris Vilks (V) budžeta portfeli nogādāja Saeimā, kas apņēmusies budžetu galīgajā lasījumā pieņemt pēc piecām nedēļām. Šis ir pirmais Latvijas budžets, kas sagatavots eiro valūtā.

Dažus mēnešus valdībā ilgušie strīdi par to, kā valstij turpmākajos trīs gados plānot savus ieņēmumus un izdevumus, otrdien noslēdzās. Vēl līdz galam nepanāktās vienošanās par uzturēšanās atļaujām dēļ, balsojumā gan nepiedalījās šobrīd vienīgais Nacionālās apvienības pārstāvis Ministru kabinetā - tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Tas gan nemazināja „Vienotības” premjera Valda Dombrovska (V) gandarījumu par valdības paveikto.

Nesagaidījis valdības sēdes beigas, finanšu ministrs Andris Vilks ar nākamā gada valsts budžeta projektu līdz ar pavadošo 41 likumprojekta paketi un vidēja termiņa budžeta ietvaru 2014. līdz 2016.gadam, devās uz parlamentu, kur atdeva portfeli Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai.

Āboltiņa uzsvēra, ka Saeima ir īstā vieta diskusijām, arī opozīcijai būs iespēja paust viedokli par budžetu. Galvenais esot panākt, lai priekšvēlēšanu gada budžets neiegūtu politisku nokrāsu, jo pielikumu gaida gan ārsti un medmāsas, gan jaunās māmiņas un policisti, pauda spīkere.

Savukārt finanšu ministrs Vilks norādīja, ka šis budžets ieies vēsturē ar vairākām lietām. „Pirmais, mēs, kā solījām, budžetu esam iesnieguši laicīgi. Zinām, cik sarežģīts bija process, un bija daudz spekulāciju – vai budžets būs laicīgi vai ne. Mēs parādījām, ka tomēr varam vienoties. Otrs, budžetā ir daudz pozitīvas un sabiedrībā gaidītas lietas. Trešais, tas ir eiro budžets, un mums jāsāk saprast visus skaitļus un vērtības eiro zīmē. Ne mazāk svarīgi, ka šeit ievērota fiskālā disciplīna - mēs ar katru gadu mazinām budžeta deficītu. Vēl svarīgi, ka šis ir trīs gadu ietvars – mācāmies plānot budžetu trīs gadus iepriekš, kas ir daudz prognozējamāk mums visiem,” skaidroja Vilks.

Jau trešdien Vilks un premjers ar budžeta projektu iepazīstinās Saeimas deputātus. Par turpmāko budžeta pieņemšanas grafiku stāsta Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs: „Ceturtdien būs plenārsēde, kur budžets tiks nodots komisijām un frakcijām. Tālāk mēs varēsim divas nedēļas strādāt frakcijās, iepazīties ar budžeta paketi. 15. un 16.oktobrī būs komisiju sēdes, izvērtējot budžeta paketi un pavadošos likumus. 17.oktobrī būs budžeta pieņemšana pirmajā lasījumā. Un otrajā lasījumā mēs plānojam pieņemt budžetu 6.novembrī, trešdien, ārkārtas plenārsēdē.”

Nākamā gada budžetā paredzēti atsevišķi nevienlīdzības mazināšanas pasākumi, darbaspēka nodokļu mazināšana, kopā par 1% samazinot darba ņēmēja un darba devēja sociālās apdrošināšanas iemaksas, kā arī demogrāfijas atbalsta pasākumi. Savukārt ministriju jaunajām politikas iniciatīvām nākamgad paredzēts piešķirt 243 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti