Dienas ziņas

Cilvēku tirdzniecība – joprojām aktuāla problēma

Dienas ziņas

Diskutē par valsts aizsardzības jauno koncepciju

Saeima atbalsta ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgā

Saeima atbalsta Rīgā izsludināto ārkārtējo situāciju saistībā ar atkritumu apsaimniekošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas deputāti ceturtdien, 12. septembrī, pēc ilgākām diskusijām nolēma atbalstīt valdības lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgā saistībā ar atkritumu izvešanu.

Ārkārtas situācija būs spēkā līdz brīdim kad spēku zaudē Konkurences padomes lēmums par pagaidu noregulējumu, bet ne ilgāk kā līdz 2019. gada 11. decembrim ar mērķi nodrošināt sadzīves atkritumu savākšanas un izvešanas pakalpojumu nepārtrauktību. Par lēmumprojektu balsoja 59 deputāti, bet pret bija 24 parlamentārieši.

Debatēs pirms balsojuma pašvaldību ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") norādīja, ka ārkārtējā situācija jāturpina, jo pretējā gadījumā noteiktie pasākumi zaudēs spēku. Savukārt situācijā, ja atkritumu apsaimniekošana tiks pārtraukta, dažu dienu laikā tiktu sasniegta situācija, kurā rodas nozīmīgi draudi videi un cilvēku veselībai. "Katru dienu savāktais atkritumu apjoms, ja netiktu izvests, radītu situāciju, kura pieredzēta citās valstīs. Riski ir augsti," teica Pūce.

Pret ārkārtas situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā bija "KPV LV" un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deputāti.

Sandis Riekstiņš (JKP) norādīja, ka nav nekādas ārkārtējās situācijas, bet gan Rīgas domes (RD) shēmas un zagšana. "Tas notiek visu laiku. Iepirkumos ir klasiska aina - viens vai divi pretendenti. Viena [piedāvājums] ir nedaudz virs noteiktās summas, otra - nedaudz zem. Cilvēki, kuri stāsta, ka nevajag monopolu tagad tādu veido," pauda Riekstiņš.

Līdzīgu viedokli pauda Krišjānis Feldmans (JKP), kurš teica, ka valdošajiem spēkiem negatīvais Konkurences padomes lēmums bijis negaidīts. "Viņi negaidīja, ka kāda institūcija sasparosies pretī. Pēc tam radās koncepcija par ārkārtas situāciju," tā Feldmans. Deputāts arī pieļāva, ka "Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Attīstībai/Par!", kopīgi balsojot par ārkārtējās situācijas atbalstīšanu, iezīmējot jau jaunas koalīcijas aprises. Savukārt Juta Strīķe (JKP) izpelnījās Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (Nacionālā apvienība) aizrādījumus, kad pēc no "KPV LV" ievēlētā deputāta Didža Šmita runas sacīja: "Es tiešām domāju, vai politiskie atkritumi nerunās par atkritumiem. Bet runāja". Strīķe arī izteicās, ka "mēsliem ir uzvārds un uzvārds ir [Rīgas mērs Oļegs] Burovs" ("Gods kalpot Rīgai").

Valdībai ir tiesības izsludināt ārkārtējo situāciju uz laiku līdz trīs mēnešiem. Gadījumā, ja Saeima būtu to noraidījusi, valdības lēmums zaudētu spēku un saskaņā ar to ieviestie pasākumi nekavējoties tiek atcelti.

KONTEKSTS:

No 15.septembra Rīgā atkritumus izved pēc ārkārtas situācijas pagaidu plāna.

Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" noslēdza 686,3 miljonu eiro vērtu vienošanos par Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu publiskās-privātās partnerības ietvaros ar SIA "CREB Rīga", kuru izveidoja divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Savukārt Konkurences padome (KP), pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

Valdība 11.septembrī izsludināja ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti