Rudenī sāks naudas atmaksu «ABLV Bank» kreditoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairāk nekā astoņus mēnešus pēc “ABLV Bank” lēmuma par pašlikvidāciju Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) saskaņojusi bankas kreditoru pārbaudes metodoloģiju. Bankas likvidatori skaidro – šis lēmums jau šogad daļai klientu ļaus atmaksāt bankā iesaldēto naudu.

Vairāk nekā astoņus mēnešus pēc “ABLV Bank” lēmuma par pašlikvidāciju banku uzraugi kopā ar likvidatoriem apstiprinājuši kreditoru izvērtēšanas metodoloģiju. Finanšu un kapitāla tirgus komisijā skaidro – darbs ieilga, jo procesā iesaistījās ne tikai komisija, bet arī Kontroles dienests, valdība un bankas piesaistītā auditorkompānija kopā ar likvidatoriem. Darba gaitā metodoloģijā iekļauti vairāk nekā 1000 uzlabojumu, kuri neļaus iespējams nelikumīgi iegūtai naudai ieplūst nedz Latvijas, nedz citu valstu banku sistēmās.

"Ņemot vērā, ka bankas darbības pārtraukšanas pamatā bija ASV Finanšu ministrijas ziņojums un ka tajā bija daudz  bankai un Latvijai nepatīkamu lietu, šis process būs tas, kurā mēs noskaidrosim pārmetumu būtību, jo mums ir jātiek skaidrībā, kas bankā ir noticis," skaidroja FKTK vadītājs Pēters Putniņš.

Metodoloģija ļaus pilnībā pārbaudīt klientu personības, naudas izcelsmi, transakcijas un iespējamus sankciju režīma pārkāpumus. Ja pārbaužu gaitā tiks konstatēti pārkāpumi, līdzekļi tiks iesaldēti, bet informācija nodota tiesībsargājošajām iestādēm. Bankas likvidatori stāsta, ka patlaban prasījumus par nedaudz vairāk kā diviem miljardiem iesnieguši 3700 kreditoru, kuru noguldījumu apmērs pārsniedza 100 tūkstošus eiro.

"Mēs ar šo dienu varam sākt klientu atbilstības, kreditoru atbilstības pārbaudes, tā kā tajā ziņā tas ir nopietns solis uz priekšu. Aktuālā prognoze ir tāda, ka pirmos kreditoru prasījumus mēs varētu sākt apmierināt šā gada 3. ceturksnī, lai varētu ar kreditoriem iziet pilnu pārbaužu kompleksu," skaidroja “ABLV Bank” likvidators Andris Kovaļčuks.

Līdztekus klientu pārbaudei likvidācijas procesā tiks pārbaudītas arī 10 līdz 12 tūkstoši ar klientiem saistīto personu. Kreditoru pārbaudi no saviem līdzekļiem finansēs bankas akcionāri. “ABLV Bank” likvidāciju pilnībā plānots pabeigt tuvāko piecu gadu laikā.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" bankas klientu pārbaužu metodoloģija, vienkārši sakot, ir siets, kas ļauj atsijāt godīgos klientus no naudas atmazgātājiem un izlemt, kuram naudu atgriezt un kuram – iesaldēt. Kā pārbaudīt šos klientus, finanšu jomas uzraugi un bankas likvidators mēģina vienoties kopš pagājušā gada vasaras. Lielākie iebildumi bija radušies Kontroles dienestam.

Aizpagājušajā nedēļā atbildīgās iestādes konceptuāli vienojās par veidu, kā pārbaudīt bankas klientus, pirms izmaksāt viņiem naudu, taču galīgo instrukciju izstrādāja pagājušajā nedēļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti