Panorāma

Reģistrēti 13 jauni Covid-19 gadījumi

Panorāma

Mūžīgie bērni: īslaicīgā aprūpe – tikai uz papīra?

Premjers viesojas saimniecībā "Uzvara-lauks"

REPORTĀŽA: Īsi pirms labības kulšanas lielzemnieks uzņem premjeru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Turpinot pērn iesākto tradīciju, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) īsi pirms labības kulšanas laika sākšanās devies klātienē apraudzīt, kā klājas Latvijas zemniekiem. Šoreiz premjers apmeklēja uzņēmumu “Uzvara-lauks” Bauskas pusē.

Bauskas novads, Gailīšu pagasts, Uzvaras ciems, “Šmuļu kalte”. Vēsturiskais nosaukums gan nav īsti atbilstošs. Te viss ir nesen renovēts, ļoti tīrs un sakopts. Tikai šoreiz kaltē valda neierasts klusums un nemana nevienu darbinieku. Viņi kautrīgi noslēpušies dienesta telpās, jo saimniekam lieli ciemiņi – aplūkot, kā dzīvo Latvijas lielākajā zemnieku saimniecībā, ieradies valdības vadītājs.

“Te ir tiešām prieks redzēt ar aci to, kas ir lasīts – kā izskatās, ja saimnieko gadu no gada un peļņu turpina ieguldīt uzņēmuma attīstībā. Šeit daudziem būtu ko mācīties, lai saprastu, ko tas nozīmē – plānot ilgtermiņā,” sacīja Kariņš.

SIA “Uzvara-lauks” īpašnieks Arnis Vējš uzslavē Kariņa zināšanas par lauksaimniecības nozari. Zemniekam neesot bijis jātērē laiks, izglītojot premjeru. Tā vietā abi varējuši uzreiz ķerties pie konkrētu problēmu pārrunāšanas. Izrādās – arī lielajiem zemniekiem, kas apgroza miljoniem eiro, ir par ko pasūdzēties politiķiem.

SIA “Uzvara lauks” īpašnieks Arnis Vējš uzņem premjeru Krišjāni Kariņu, 09.07.2020.
SIA “Uzvara lauks” īpašnieks Arnis Vējš uzņem premjeru Krišjāni Kariņu, 09.07.2020.

“Jo lielāka saimniecība, jo lielākas problēmas un jo lielāks risks pastāv. Viena no problēmām, ko es redzu lauksaimniecībā, ka visu laiku ir runas, ka vajadzētu lielos lauksaimniecības uzņēmumus ierobežot, ierāmēt. Otra lieta, protams, ir lauksaimniecības zemes iegāde. Man kā Latvijas pilsonim, kurš šeit dzimis un audzis, ir uzlikts šis rāmis, ka varu iegādāties tikai 2000 hektārus zemes. Tur es redzu tādu nesakārtotību un mēģinu šajā jomā iedziļināt premjerministru,” sacīja Vējš.

Kariņš gan pagaidām atturējās runāt par konkrētām iniciatīvām, kas ļautu lielajiem zemes īpašniekiem kļūt vēl lielākiem. Taču SIA “Uzvara-lauks” saimnieka vārdus pat premjers nevar tā vienkārši laist gar ausīm.

Pēdējo 10 gadu laikā Arnis Vējš partijām ziedojis vairāk nekā 200 000 eiro. Ja atskaita nepilnus 10 000 Zatlera reformu partijai, lielākā daļa summas nonākusi “Vienotības” un “Jaunās Vienotības” kontā.

SIA “Uzvara-lauks” apgrozījums pagājušajā gadā pārsniedza 7,6 miljonus eiro, bet peļņa bija gandrīz 900 000 eiro. Uzņēmums apsaimnieko 6000 hektārus zemes, no kā daļa ir pašu īpašumā, bet daļa tiek nomāta. Galvenokārt audzē ziemas un vasaras kviešus, rapsi, mazāk pupas, zirņus. Pēdējos gados eksperimentē ar sēklas zālāja audzēšanu.

Paralēli lauksaimniecībai nodarbojas ar tūrisma biznesu, uzturot viesnīcu, kafejnīcu un muzeju atpūtas bāzē “Miķelis”.

Valdības vadītājs ar uzņēmēju apsprieda arī gaidāmo ražu. Vismaz pagaidām uzņēmumam “Uzvara-lauks” šajā ziņā nav par ko sūdzēties. Ražīgākie lauki varētu ienest pat vairāk nekā 10 tonnas kviešu no hektāra.

Taču arī labas ražas gados zemniekiem galvassāpju netrūkst. Krusa, vējš un lietavas piebriedušās vārpas viegli sagāž veldrē, kas jau daudzviet noticis Jelgavas un Bauskas apkārtnes laukos. Tādēļ jācer, ka līdz kulšanai pieturēsies draudzīgāki laika apstākļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti