Krustpunktā

Krustpunktā diskusija ar nozares ekspertiem par enerģētikas nākotni Latvijā

Krustpunktā

Krustpunktā: Darbības ap OIK, Igaunijā demontē padomju pieminekļus

Krustpunktā VIP intervija: SPRK padomes priekšsēdētāja Alda Ozola

Regulators: Lielajā elektrības cenas lēcienā, iespējams, vainojama «Nord Pool» kļūda

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Neoficiāla informācija liecina, ka trešdienas lielajā elektrības cenas lēcienā vainojama "Nord Pool" kļūda, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pastāstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētāja Alda Ozola. 

Trešdien elektrības cena uz stundu sasniedza rekordu "Nord Pool" biržā – 4000 eiro par megavatstundu. Ozola norādīja, ka regulators vērsās "Nord Pool", prasot skaidrojumu. Tā kā augstā cena bija spēkā arī abās pārējās Baltijas valstīs, SPRK sazinājās arī ar to regulatoriem, mēģinot skaidrot situāciju.

SPRK padomes priekšsēdētāja Alda Ozola par elektrības cenas lēcienu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Ozola pastāstīja, ka, pēc neoficiālas informācijas, iespējams, "Nord Pool" bija tehniska rakstura problēmas un netika pieņemta no piedāvājuma puses viena no Lietuvas stacijas jaudām.

"Tas ir jānoskaidro. Tāda ir neoficiāla informācija, kas ir arī izskanējusi publiski. Un arī no Lietuvas puses kolēģiem šāda veida minējumi tika pieļauti, jo mēs arī ar Lietuvas regulatoru pārrunājām šo situāciju. Un, jā, tā situācija nav normāla," stāstīja SPRK padomes priekšsēdētāja.

Prognozējot nākotni, Ozola pieļāva, ka elektrības cenas vairumtirgū varētu samazināties tuvāko mēnešu laikā, it sevišķi nākamā gada sākumā. Viņa norādīja, ka tam ir sezonāli iemesli, jo reģionāli svarīgas ir hidroelektrostaciju (HES) ražošanas jaudas, kur tradicionāli lielākā ražošana ir iespējama tieši pavasarī. Pašlaik to traucē izmantot ļoti karstais laiks un remontdarbi, kas notiek hidroelektrostacijās. Tāpat arī reģiona atomelektrostacijās notiek apkopes darbi. Tas viss novedis pie augstām elektrības cenām reģionā.

KONTEKSTS:

Jau ziņots, ka trešdien no plkst.18 līdz 19 elektrības stundas cena Latvijā sasniedza "Nord Pool" biržas griestus – 4000 eiro par megavastundu (MWh). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti