Elektrības sadales tarifa daļas kāpumam nosaka griestus nākamajiem diviem gadiem

No nākamā gada janvāra līdz 2025. gada 31. decembrim attiecībā uz elektroenerģijas lietotājiem – mājsaimniecībām – būs noteikti sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griesti. To paredz Saeimā otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstītās izmaiņas trīs likumos – Elektroenerģijas tirgus likumā, Enerģētikas likumā un Likumā par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem. 

Elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoram AS "Augstsprieguma tīkls" un sadales sistēmas operatoram AS "Sadales tīkls" 10 gadu sistēmas attīstības plānos būs jāietver tarifu prognozes. Abiem operatoriem būs pienākums iesniegt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jaunu tarifu projektu, ja sistēmas pakalpojumu sniegšanas prognozētās izmaksas nākamajam tarifu periodam pārsniedz maksimālo tarifu vērtību novirzes līmeni, kas savukārt SPRK jānosaka līdz 2025. gada 1. jūlijam.

Vienlaikus pieņemti pārejas noteikumi, nosakot, ka līdz 2025. gada 31. decembrim mājsaimniecību lietotājiem tiks noteikti elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griesti 12 mēnešiem ar vienfāzes (1F) un trīsfāžu (3F) pieslēgumiem un strāvas lielumu 16, 20 un 25 ampēri (amp).

Vairāk nekā 95% mājsaimniecību ir kāds no iepriekš minētajiem pieslēguma veidiem.

Saskaņā ar likumprojektu maksimālā vērtība, par kuru varēs pieaugt ikmēneša tarifs par jaudas uzturēšanu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu:

Pieslēguma veids

Jaudas maksas maksimālā pieauguma līmenis

1F 16 amp

2,00 eiro

1F 20 amp

2,50 eiro

1F 25 amp

3,00 eiro

3F 16 amp

4,00 eiro

3F 20 amp

4,50 eiro

3F 25 amp

6,00 eiro

Rezultātā sadales operatora negūto ieņēmumu kompensēšanai 2024. un 2025. gadā vajadzīgi 50 miljoni eiro, ko paredz nodrošināt no valsts budžeta.

Klimata un enerģētikas ministrijas pārstāvji iepriekš informējuši, ka patlaban vairāk nekā 28 000 lietotāju ir pārskatījuši un pielāgojuši pieslēguma jaudas atbilstoši savām vajadzībām.

Likumprojektu autori norādīja, ka elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas šā gada vasarā izgaismoja virkni regulējuma nepilnību. Straujās tarifu izmaiņas radīja uzticības mazināšanos gan pakalpojuma sniedzējam, gan valsts pārvaldei kā sabiedrības interešu aizstāvei.

"Grozījumu mērķis ir veicināt caurspīdību un paredzamību saistībā ar regulētajiem pakalpojumiem – īpaši enerģētikas sektorā, kur atsevišķi pakalpojuma sniedzēji, kas pakalpojumu sniedz par regulētu cenu, apkalpo ļoti lielu lietotāju, tai skaitā mājsaimniecības lietotāju skaitu," teikts likumu izmaiņu anotācijā.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades projektā tarifu bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos.

Lai samazinātu rēķinus par elektrību, no oktobra līdz gada beigām valsts kompensēs 60% no noteiktā sadales tarifa fiksētās daļas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti