Dienas ziņas

Ventspilī pabeigta dzīvnieku pārvietošana no privātās patversmes

Dienas ziņas

Rada ierīci, kas parāda elektrības patēriņu

Lielākais ziedu noiets – Sieviešu dienā

Puķu audzētājam «Sedumi» 8.marts – spraigākā diena gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ziedu audzēšanas un pārdošanas uzņēmumā “Sedumi” Jēkabpilī darbiem pilnākā nedēļa ir pirms 8.marta, kad lielākajiem veikalu tīkliem tiek gatavoti krāšņie pavasara ziedi. Lai arī aizvien sievietēm lielākoties dāvina tulpes, jēkabpilieši ievērojuši, ka ziedu dāvināšanas paradumi mainās - klientu idejas pēdējo gadu laikā kļūst radošākas un viņi atzinīgi novērtē tieši Latvijā audzētus ziedus.

Tulpes, narcises, efejas un vēl 100 citas kultūras, kopumā ap 500 šķirnes – tik plaša ziedu daudzveidība ir astoņās uzņēmuma “Sedumi” siltumnīcās. Viens no uzņēmuma īpašniekiem stāsta, ka patika pret ziediem un to audzēšanu ģimenē mantota no paaudzes paaudzē un, neatlaidīgi darbojoties šajā nozarē 14 gadus, izdevies uzņēmumu attīstīt par vienu no lielākajiem reģionā. Šobrīd ziedu stādi aptver teritoriju pusotra hektāra platībā.

„Tas pamatvirziens ir podiņu puķes. Praktiski mēs strādājam 12 mēnešus gadā, un tas ir ļoti īpaši mums, arī Latvijai, jo lielākoties dārzniecības uzņēmumi ir sezonāla rakstura,” stāsta viens no SIA “Sedumi” īpašniekiem Sarmis Kalniņš.

Uzņēmumam ir arī citi papildu darbības virzieni, kur kopumā strādā ap 90 cilvēku. No tiem  40 Jēkabpils un tuvējās apkārtnes iedzīvotāji nodarbināti dārzniecībā.

Gatavošanās Sieviešu dienas svētkiem uzņēmumā ir spraigākais laiks gadā, jo tieši 8. martā vērojams vislielākais ziedu noiets.

„Strādājam mēs tiešām intensīvi, vairāk nekā nedēļu, lai visu sagatavotu, un tas ir tiešām vienai dienai. Tas ir kaut kas unikāls. Mēs ļoti daudz tulpes audzējam, 600 000 šajā gadā mums bija. Bet mēs uz doto brīdi esam viņas sapakojuši, iepakojuši, samarķējuši un aizsūtījuši visburvīgākajām sievietēm,” uzsver Kalniņš.

Tieši tulpes ir vispopulārākās pavasara svētku vēstneses, tomēr klientu pirkšanas un dāvināšanas paradumi pēdējo gadu laikā mainās.

„Vīrieši kļūst advancētāki un radošāki: kompozīcijas, arī izvēlas ko īpašāku, piemēram, groziņos, trauciņos, toverīšos. Un tad dažāda tā kombinācija: sākot no narcisītes, beidzot ar efejiņu,” stāsta SIA “Sedumi” agronome Sandra Mediņa-Tolmane.

Uzņēmums ziedus realizē visā Latvijā – lielākajos tirdzniecības tīklos, neliela daļa nonāk arī Lietuvā un Igaunijā. Lai arī jūtama konkurence ar ārzemju uzņēmumiem, iedzīvotāji arvien vairāk novērtē Latvijā audzētos ziedus.

„Mums jādara viss iespējamais, lai mēs spētu konkurēt ar kvalitāti. Tas ir viens. Un, protams, pats grūtākais – panākt tā, lai mūsu izmaksas būtu konkurētspējīgas, teiksim, ar importa ziediem. Šajā gadījumā ar Holandes ziediem,” skaidro Kalniņš.

Nākotnē uzņēmums iecerējis ziedu audzēšanas tehnoloģijas pilnveidot un modernizēt, kā arī drīz laukos un vasarnīcās sāksies dārza darbi, un tad augs pieprasījums pēc „Sedumos” audzētajiem ziedu stādiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti