Dienas ziņas

Gazas joslā humāno palīdzību nogādās pa jūru

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Ziedu audzētāji: Latviešiem puķes svarīgas visu gadu

Ziedu audzētāja: Latviešiem puķes svarīgas visu gadu

Lai svētkos visiem gribētājiem būtu pietiekoši daudz ziedu, to audzētāji darbu sāk jau pirms gada, bet nekad nevar uzminēt, kura puķe vai krāsa šogad būs vispieprasītākā. Šobrīd siltumnīcās notiek viena no gada lielākajām rosībām, kad tiek griezts, likts kastēs, veidots pušķos un vests prom. Inese Tiesnese ar ziedkopību nodarbojas jau 20 gadu, bet joprojām viņa atzīst – brīdī, kad zieds vēl tikai grasās izplaukt, pārdzīvojums ir liels.

Inese Tiesnese savās sešās siltumnīcās ierodas ik rītu agri, lai pirmā redzētu, kas mainījies kopš vakardienas. Tas pat nav darbs, tā ir dzīve, kurā svarīgākais ir dabas un cilvēka mijiedarbība. 

"Viena no manām mīļākajām [tulpju] šķirnītēm, viņa nav pārāk gara – 'Paradero'. Viņa ir ļoti smuka – ceriņu tonītis, un arī ļoti smukas viņas ir kopā ar pārējām krāsiņām," sacīja Inese. Inesei darbs ar ziedu audzēšanu ir zināms jau vairākus desmitus gadu, bet šī izvēle nebija rozēm kaisīta. 

"Pirms 30 gadiem, godīgi, es biju pārtraukusi audzēt… Mēs atgriezāmies tad, kad ienācām šinīs mājās 2010. gadā," pastāstīja Inese, norādot, ka kādreiz ar ziedkopību nodarbojies arī viņas tēvs.

Līdzīgi kā citus gadus, arī šopavasar vispieprasītākie ziedi ir tulpes. Šajās dienās vēl pirms 8. marta pārdoti 70 000 ziedu.

Lai tos sarūpētu, audzētājam darbs jāsāk jau pirms gada. Gadu iepriekš tiek sūtīti sīpoli, plānots, kādas šķirnes un cik daudz audzēt.

"Tad jau decembrī tiek iestādītas un janvārī sāk diedzēt. Un tad tāds satraukumu pilnais moments, kamēr tie pumpuri vajadzīgajā kvalitātē vēl nav parādījušies, tikmēr ir nervu stresiņš," ziedaudzētāja ikdienu raksturoja Inese.

Populārākās šī gada krāsas esot rozā, violetā un dzeltenā. Bet pēc tam, kad beigsies marta trakumi, siltumnīcās darbs turpināsies.

Kā stāstīja Inese, latviešiem ziedi patīk. Ziedaudzētāju rūpals, viņasprāt, neiznīks, jo laika trūkuma dēļ visi nevar sev izaudzēt puķes, savukārt galdu rotāt ar ziediem – tā latviešiem ir būtiska lieta visa gada garumā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti