Premjers: Mūsu vēlme un spējas tērēt joprojām pārsniedz spējas pelnīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas piemērs pierāda, ka fiskālā disciplīna un izaugsme ir savstarpēji papildinoši jēdzieni, nevis izslēdzoši, to trešdienas rītā, uzrunājot Saeimu, uzsvēra Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Komentējot priekšlikumus nākamā gada budžetam un saistītajiem likumprojektiem, premjers arī sacīja, ka vēlme un spējas tērēt joprojām krietni pārsniedz spējas pelnīt. Iesniegto priekšlikumu skaits šogad ir krietni lielāks nekā citos gados.

Pirms budžeta otrā lasījuma kopumā tika iesniegti vairāk nekā 800 priekšlikumu, kuru finansiālais apjoms tālu pārsniedz reālās budžeta iespējas, taču premjers norādīja, ka ilgtspējīgu izaugsmi var nodrošināt tikai uz stabiliem pamatiem, nevis ar dzīvošanu pāri saviem līdzekļiem un strauji augošu budžeta deficītu.

Tāpat premjers atgādināja par nākamā gada budžeta prioritātēm. 2014.gada valsts budžetā kā prioritāri ir noteikti pasākumi sabiedrības ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, lielāku nodokļu samazinājumu paredzot iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem un ģimenēm ar bērniem, pasākumi cīņai ar ēnu ekonomiku, kā arī demogrāfiskās situācijas uzlabošanai.

Dombrovskis arī uzsvēra - lai varētu piešķirt līdzekļus papildu izdevumiem, tam ir jābūt reālam segumam ieņēmumu daļā. Valdības vadītājs norādīja, ka palielināta prognoze vairākiem nodokļu ieņēmumiem, kā arī ieņēmumiem no valsts kapitālsabiedrību dividenžu iemaksām.

Valdība palielinājusi pievienotās vērtības nodokļa (PVN) prognozi par 9,2 miljoniem eiro, akcīzes nodoklis nākamgad varētu pieaugt par 0,7 miljoniem eiro. Par 9,6 miljoniem eiro ir palielinātas plānotās valsts kapitālsabiedrību dividenžu iemaksas. Palielinātas arī vairākas citas ieņēmumu pozīcijas.

Latvija pamazām atgūs finanšu tirgu uzticību, tāpēc turpina samazināties valsts aizņēmumu procentu likmes. Tādējādi valsts parāda apkalpošanas izdevumu prognoze samazināta par 4,3 miljoniem eiro, kas novirzīti izdevumiem.

Ņemot vērā valdības deklarācijā noteikto prioritāti, tautas ataudzes veicināšanu, budžeta otrajā lasījumā lielākie papildu līdzekļi tiek paredzēti demogrāfiskās situācijas uzlabošanai - kopumā 17 miljoni eiro papildus jau šogad īstenotajiem un pirmajā lasījumā atbalstītajiem pasākumiem. Ar demogrāfiskās situācijas uzlabošanu saistīto likumprojektu paketi Saeima jau ir atbalstījusi.

Turpinot sarunas ar Latvijas Pašvaldību savienību par līdzsvarotu valsts un pašvaldību budžetu pieaugumu, atbalstīta papildu 7,1 miljonu eiro piešķiršana mērķdotācijām pašvaldību autoceļiem un ielām.

Tāpat nākamgad paredzēts papildu 2,1 miljons eiro, lai atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas un Finanšu ministrijas precizētajiem aprēķiniem pilnā mērā nodrošinātu plānoto pedagogu algu pieaugumu.

Papildu līdzekļi tiks piešķirti arī veselības aprūpei - Veselības ministrijai tiks piešķirti papildu 1,4 miljoni eiro, lai visiem bērniem nodrošinātu ambulatorajai ārstēšanai paredzēto kompensējamo medikamentu apmaksāšanu 100% apmērā. Tiek plānots, ka šis papildu finansējums ļaus apmaksāt kompensējamos medikamentus apmēram 30 000 bērnu.

Valdības vadītājs aicināja atbalstīt nākamā gada budžetu un saistītos likumprojektus otrajā un galīgajā lasījumā.

Kā ziņots, Saeima trešdien galīgajā lasījumā lems par 2014.gada valsts budžetu, vidēja termiņa budžeta ietvaru un citiem saistītajiem likumprojektiem.

Visi koalīciju pārstāvošie politiskie spēki sola balsot par valsts budžeta pieņemšanu, savukārt opozīcijas partijas - Zaļo un zemnieku savienība un apvienība "Saskaņas centrs" - budžetu atbalstīt neplāno.

Kopumā trešdien plānots pieņemt 37 ar nākamā gada budžetu saistītus likumprojektus. Grozījumi šajos likumos paredz arī vairākas būtiskas izmaiņas, kas stāsies spēkā no nākamā gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti