Pirmajā pusgadā pieaudzis preču eksports; imports - sarucis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šogad pirmajā pusgadā Latvija eksportējusi preces 4,8 miljardu eiro apmērā, bet importējusi – par sešiem miljardiem eiro. Salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu, preču eksporta apjoms faktiskajās cenās palielinājās par 74,5 miljoniem eiro jeb 1,6%, bet importa apjoms samazinājās par 55 miljoniem eiro jeb 0,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Tā rezultātā preču ārējās tirdzniecības bilance 2014.gada pirmajā pusgadā ir nedaudz uzlabojusies – eksporta īpatsvars kopējā ārējās tirdzniecības apjomā sasniedzis 44,5%. Pērn  attiecīgajā periodā tas bija 43,9%.

Izslēdzot cenu izmaiņu ietekmi, šogad pirmajos sešos mēnešos eksporta apjoms salīdzināmajās cenās pieauga par 3,4%, bet importa apjoms samazinājās par 0,1%.

Šī gada pirmajos sešos mēnešos vislielāko preču apjomu – divas piektdaļas no eksporta kopapjoma – izveda uzņēmumi, kuru galvenā pamatnodarbošanās ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība. Salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo periodu šo uzņēmumu eksports palielinājās par 3,5 miljoniem eiro jeb 0,2%. Tajā pašā laikā otras lielākās nozares – apstrādes rūpniecības (gandrīz divas piektdaļas no eksporta kopapjoma), uzņēmumu eksports samazinājās par 127 miljoniem eiro jeb 6,3%.

Arī importā vislielāko preču apjomu – trīs piektdaļas no importa kopapjoma – ieveda uzņēmumi, kuru galvenā pamatnodarbošanās ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība. Tomēr, salīdzinot ar 2013.gada pirmajiem sešiem mēnešiem, šo uzņēmumu importēto preču apjoms samazinājās par 52,6 miljoniem eiro jeb 1,4%.

Gan eksporta gan importa pieaugums bija vērojams būvniecības nozares uzņēmumos – eksportā par 9,9 miljoniem eiro jeb 27,3% un importā – par 10,2 miljoniem eiro jeb 14,2%.

Atbilstoši preču gala patēriņam sagrupētie ārējās tirdzniecības statistikas dati rāda, ka gada pirmajos sešos mēnešos salīdzinājumā ar 2013.gada pirmo pusgadu kapitālpreču eksports ir samazinājies par 1,7%, bet imports – par 8,2%. Šo preču īpatsvars eksportā bija 11,2%, bet importā – 12,2%. Kapitālpreces veido pamatlīdzekļi, izejvielas un citi materiāli, kas paredzēti tālākai pārstrādei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti