Pievienotā vērtība

Dzimumu vienlīdzība darba tirgū: tās nodrošināšanā iesaistīts mākslīgais intelekts

Pievienotā vērtība

Obligācijas - uzņēmumiem iespēja gūt papildu naudu, investoriem - nopelnīt

Aizņēmumi kļūst dārgāki, plus vispārējā dārdzība: potenciāli tas draud ar finanšu grūtībām

Pieprasījums pēc mājokļu kredītiem pēdējā gada laikā šūpojies augšup un lejup

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Privātpersonu kreditēšanā – hipotekāro un patēriņa aizdevumu jomā – pēdējā gada laikā komercbanku noteiktās procentu likmes nav strauji mainījušās – nedz sarukušas, nedz pieaugušas. Savukārt pieprasījums pēc mājokļu kredītiem komercbankās pēdējā gada laikā šūpojies te augšup, te lejup.

"Swedbank" hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis vērtēja, ka kopumā pagājušais gads mājokļu kreditēšanas jomā bijis veiksmīgs. Tiesa, ne bez satricinājumiem. Pirmais vilnis, kad ievērojami piebremzējās pieprasījums pēc hipotekārajiem kredītiem, bija pērn februārī, kad Krievija sāka karu Ukrainā. Tad gada vidū pieprasījums atjaunojās, bet nākamais klusuma periods bija, sākoties apkures sezonai, kad iedzīvotāji ar bažām gaidīja komunālo pakalpojumu rēķinus.

"Arī no valsts sektora puses tika biedēts ar dažādiem skaitļiem, ar kuriem būs jāsastopas ziemas mēnešos. Daudzi iedzīvotāji bankā konsultējās, bet skaidri un gaiši minēja, ka savu izvēli, visticamāk, izdarīs pēc jaunā gada, kad būs saņemti pirmie komunālo pakalpojumu rēķini un būs skaidrs, ar kādiem maksājumiem jārēķinās.

Tiešām, gada nogale bija samērā klusa, un janvāra pirmajās nedēļās mēs redzam, ka aktivitāte ir par kārtu augstāka nekā pagājušā gada nogalē. Un cilvēki atkal ir gatavi uzņemties šīs saistības – būvēt mājas, pirkt jaunus īpašumus," stāstīja Dūcis.

"Luminor" privātpersonu kreditēšanas vadītājs Baltijā Kaspars Lukačovs uzsvēra, ka pagājušā gada izskaņā hipotekāro kredītu pieprasījuma sarukums atspoguļojās arī īpašuma cenās.

"Trešā ceturkšņa beigās energoresursu cenu pieauguma un straujā inflācijas lēciena ietekmē, un tam visam vēl klāt izaicinošā situācija ar ātri uzaugušo "Euribor" likmi, tā interese par īpašumu iegādi strauji noplaka visos Baltijas tirgos. Pieejamo īpašumu skaits pat dubultojās atsevišķos segmentos, kas bija pieejami klientiem iegādāties. Cena dažādos segmentos ir nedaudz kritusies – no 2–10%. Daži eksperti saka, ka atsevišķos segmentos pat vairāk, bet krīzi ar cenu mēs šobrīd nenovērojam. Redzam, ka ir zināma atgūšanās. Ja kāds cerēja, ka cenas kritīs vēl vairāk, tad tas noteikti nav noticis," atzina Lukačovs.

Ja mājokļa kreditēšanā, gaidot apkures sezonu, pieprasījums saruka, tad patēriņa kreditēšanā, tieši pretēji – strauji pieauga. Lukačovs stāstīja, ka cilvēki aizņēmās lielākas summas, lai veiktu energoefektivitātes uzlabojumus mājokļos.

"Saules paneļu iegādei, dažādu apkures iekārtu nomaiņai, logu, durvju maiņai un citiem energoefektivitātes risinājumiem. Tas veicināja patēriņa kreditēšanas tirgus būtisku pieaugumu otrā ceturkšņa laikā un trešā ceturkšņa sākumā.

Savukārt trešā ceturkšņa beigās mēs redzējām, ka šis pieprasījums ir tomēr nedaudz nokrities attiecībā uz šiem lielākiem darījumiem. Pašreiz mēs redzam, ka darījumu skaits ir samazinājies. Interese attiecībā uz patēriņa kredītiem ir zemāka, kas mums liek domāt, ka tas klientu loks, kas nāk uz "Luminor", tomēr seko līdzi, izvērtē savas iespējas tālāk atdot kredītu un neizmanto mūsu pakalpojumu neparedzētu, drīzāk ikdienišķu izdevumu segšanai," klāstīja "Luminor" bankas pārstāvis.

Visi aptaujāto komercbanku pārstāvji uzsver, ka bankas jau vairākus gadus hipotekārajiem un patēriņa kredītiem banku noteiktās procentu likmes nav mainījušas. Izņēmums nav arī pagājušais gads. Iemesls – konkurence jeb cīņa par klientiem.

"SEB bankas" Privātpersonu konsultāciju centra vadītājs Mārcis Opincāns teica, ka klienti, izvēloties banku kredīta ņemšanai, izvērtē ne tikai kredītu procentu likmes, bet arī banku reputāciju.

"Kas saistīta ar vēsturi un atbildību, kad ir grūtie brīži un dod kredītmaksājuma atvieglojumus. Vēl arī pats serviss. Cik banka ir digitāla, cik ērta internetbanka. Vai pārējie bankas pakalpojumi ir klientam ērti un pievilcīgi. Arī bankas pieejamība spēlē lielu lomu, jo, ja banku ir grūti sasniegt, lai risinātu ikdienas pakalpojumus, un atsauksmes ir tādas, kādas ir, tad, visu kopā ņemot, klienti izdara izvēli. Tās kredītu procentu likmes, komercbankām savstarpēji konkurējot, ir gandrīz vienā līmenī," teica Opincāns.

Tomēr pēdējais pusgads neatkarīgi no komercbanku noteiktajiem procentiem kredītiem nesis līdzi kādu būtisku izmaiņu – Eiropas Centrālās bankas lēmumu inflācijas apslāpēšanai paaugstināt "Euribor" likmi.

Līdz ar to notiek izmaiņas mainīgajā kredīta procenta likmes daļā.

"Citadeles" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks stāstīja, ka bankas noteiktā hipotekāro kredītu likme ir 4,5–5% robežās un pusi no procentu likmes veido mainīgā daļa jeb "Euribor" likme.

"Katra Eiropas Centrālās bankas likmju celšana caur "Euribor" neizbēgami ietekmē ikvienu aizņēmēju, kuram ir mainīgā kredīta procenta likme. No nulles mainīgās procentu likmes daļas pēdējo sešu mēnešu laikā izmaiņas ir tādas, ka tiem kredītiem, kuriem ir trīs mēnešu "Euribor", šī likme ir aptuveni 2,5% robežās. Tiem, kuriem ir sešu mēnešu "Euribor", ir nedaudz zem 3%," klāstīja Mūrnieks.

Komercbanku eksperti prognozēja, ka "Euribor" likme vēl nav sasniegusi maksimumu. Tā varētu pakāpties vēl līdz 3,5% un pēc tam nostabilizēties 3% robežās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti