Pērn sasniegts jauns likvidēto uzņēmumu rekords

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aizvadītā gada laikā Latvijā reģistrēti 10 660 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 20 764 uzņēmumi. Salīdzinot ar gadu iepriekš, jaunreģistrēto uzņēmumu skaits gada laikā pieaudzis par 4,41%, bet likvidēto - par 25,89%, informē "Lursoft".

Pērn no reģistriem tika izslēgti uzņēmumi, kuri ilgstoši nav veikuši saimniecisko darbību, kādu iemeslu dēļ ilgāku laika posmu pastāvējuši bez lemtspējīgas valdes u.c. Šī iemesla dēļ pērn statistika iezīmējusi iepriekšējo gadu tendenci - likvidēto uzņēmumu skaita pieaugumu.

Vidējais uzņēmumu vecums likvidēšanas brīdī bijis teju 11 gadi, un visbiežāk tie darbojušies tādās jomās kā būvniecība, sabiedriskā ēdināšana un kravu pārvadājumi.

No visām fiziskajām personām, kuras 2018. gadā reģistrējušas jaunu uzņēmumu, teju puse jeb 49,05% personas par uzņēmumu dalībniekiem kļuvušas pirmo reizi. Tajā pašā laikā pērn bijuši arī vairāki gadījumi, kad savam jau tā kuplajam uzņēmumu pulkam uzņēmēji piepulcējuši vēl vairākus uzņēmumus.

Piemēram, uzņēmējs Edgars Ruģelis 2018. gadā reģistrējis astoņus jaunus uzņēmumus, no šiem uzņēmumiem sešiem kā pamatdarbība norādīta restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumi. Pēc "Lursoft" datiem, Ruģelis patlaban reģistrēts kā dalībnieks 29 uzņēmumos.

Jaunie uzņēmēji aizvien aktīvi izmanto iespēju reģistrēt SIA ar samazinātu pamatkapitālu. Pēc Lursoft aprēķiniem, aizvadītajā gadā šādu uzņēmumu īpatsvars saglabājies iepriekšējā gada līmenī – ja 2017. gadā no visiem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem SIA ar samazinātu pamatkapitālu veidoja 57,98%, tad pērn – 59,39%. Trešdaļā gadījumu šo uzņēmumu pamatkapitāls bijis vien 1 eiro, bet vēl 23,60% - robežās no 2 līdz 10 eiro.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti