Partss vēstulē kritizē Baltijas valstu kolēģus par elektrības tirgu neatvēršanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 8 mēnešiem.

Igaunijas ekonomikas un sakaru ministrs Juhans Partss ir nosūtījis vēstuli saviem kolēģiem Latvijā un Lietuvu, kritizējot viņus par nespēju atvērt elektrības tirgu tādā apmērā, par kādu iepriekš tika panākta vienošanās, trešdien vēstīja laikraksts „Postimees”.

Igaunijas ekonomikas ministrs rakstīja, ka jūnijā piedzīvotais elektrības cenu lēciens biržā neatbilda reālajai situācijai tirgū, jo ievērojama daļa Latvijas un Lietuvas ražotāju nav iesaistījušies kopīgajā elektrības biržā.

Daļas ražotāju neiesaiste birza rada periodiskus elektrības deficītus, kas savukārt rada elektrības cenu lēcienus, vēstulē kolēģiem Latvijā un Lietuvā klāstīja ministrs.

Partss piebilda, ka Igaunija ir gatava veikt elektrības kustību ierobežojošus pasākumus uz Latvijas robežas, jo rada bažas, ka Latvija un Lietuva neveic elektroenerģijas tirgus liberalizācijas pasākumus, liekot patērētājiem pirkt elektrību no biržas.

Ziemeļvalstu elektroenerģijas biržā Baltijas valstīs elektrības cena 25.jūnijā pēkšņi sasniedza 103,85 eiro (73 latus) par megavatstundu, savukārt Somijas cenu zonā tā bija 50,13 eiro (35,23 lati) par megavatstundu. Pēc tam cenas bijušas svārstīgas, bet tik lielu līmeni nav sasniegušas. Tas radīja Igaunijas sašutumu par Latvijas un Lietuvas pilnīgu neiesaisti biržā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti