Panorāma

Beigusies pirmā iepriekšējās balsošanas diena

Panorāma

Sākusies biļešu tirdzniecība uz PČ spēlēm hokejā

Neskaidrība par dīkstāves pabalstiem pēc jūnija

Nav skaidrības par dīkstāves pabalstiem pēc jūnija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jūnijs ir pēdējais mēnesis, par kuru šobrīd paredzēts maksāt dīkstāves pabalstus. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka valdība vēl lems, vai atbalsta periodu vajadzīgs pagarināt. Viņš solīja, ka atbalsts būs, kamēr spēkā būs ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai. Priekšlikumus valsts atbalsta turpināšanai šobrīd vērtē Ekonomikas ministrija (EM).

Sporta klubi "MyFitness" šobrīd saņem gandrīz 100 000 eiro mēnesī dīkstāves pabalstos. Covid-19 ierobežojumu dēļ zāles jau vairāk nekā pusgadu ir slēgtas. Paredzēts, ka no 15. jūnija sporta klubus varētu apmeklēt vakcinētie klienti, ja vakcinēti būs arī darbinieki. Uzņēmuma vadītāja stāstīja, ka dīkstāves programma tik un tā ir vajadzīga arī turpmāk.

"Mūsu uzņēmējdarbība ir krietni ierobežota. Mēs bijām slēgti visus septiņus mēnešus. Pat ja tagad ir papildu iespējas vakcinētajiem, mēs visi saprotam, ka pilnu vakcinācijas kursu un imunitātes iegūšanas laiku ir izgājuši ļoti maz cilvēku, kas ir mūsu potenciālie klienti," teica "MyFitness Latvia" vadītāja Inna Alne.  

Vai dīkstāves pabalsti turpināsies, pagaidām nav zināms. Šobrīd valdības noteikumi paredz, ka jūnijs ir pēdējais mēnesis, par kuru valsts izmaksā Covid-19 krīzes atbalstu, tajā skaitā dīkstāves pabalstus, algu subsīdijas un grantus par apgrozījuma kritumu.

Ministru prezidents Kariņš vēl skaidri neatbildēja, vai atbalsta periodu valdība pagarinās, tomēr norādīja, ka uzņēmējdarbības atbalstam jābūt, kamēr spēkā ir ierobežojumi.

"Šobrīd, es domāju, mēs visi samērā cerīgi raugāmies uz saslimstības samazināšanās rādītājiem un uz vakcinācijas aptveres palielinājumu. Ja tomēr būs nepieciešams pagarināt tālāk, tad valdība attiecīgi tā arī lemtu," klāstīja Kariņš.

Tikmēr EM atbildēja, ka šobrīd vērtē dažādus priekšlikumus, kādas atbalsta programmas uzņēmējiem ieviest vai turpināt pēc jūnija. Tomēr detaļas ministrija neatklāja. "Drīzumā noteikti dzirdēsiet par turpmāko gaitu, bet šobrīd tas ir diskusiju līmenī,"  teica EM pārstāve Ilze Lore.

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste norādīja, ka jau tagad apgrozījuma krituma grantam vairs nevar kvalificēties visas nozares. Viņš uzskata, ka līdzīgi valsts varētu rīkoties arī ar dīkstāves pabalstiem.

"Noteikti būs tāda situācija, ka ne visas nozares varēs veiksmīgi un vienlaicīgi, un vienlīdz ātri atkopties. Tādēļ, protams, atsevišķās nozarēs situācija var saglabāties sarežģītāka, un tur noteikti būtu pamats pilnībā šo atbalstu neizbeigt," atzīmēja Rutkaste.

Kopš pagājušā gada decembra valsts dīkstāves pabalstos un algu subsīdijās ir izmaksājusi aptuveni 140 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti