Ministrija: Darījums ar «Rīgas BioEnerģiju» var celt siltuma tarifu Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sasteigtas AS “Rīgas siltums” (RS) reorganizācijas un darījuma ar SIA “Rīgas BioEnerģija” dēļ ir iespējams būtisks siltuma tarifa kāpums galvaspilsētā, brīdina Ekonomikas ministrija (EM).

Tā norāda, ka RS iecere pārņemt SIA “Rīgas BioEnerģija” kredītsaistības 24,5 miljonu eiro apmērā un atgūt divās katlumājās ieguldītos deviņus miljonus eiro, domājams, liks uzņēmumam palielināt siltumenerģijas cenu Rīgā. Turklāt pēc šādas reorganizācijas būs grūti saprast, kā notiek investīciju katlumājās Rencēnu ielā un Vietalvas ielā atmaksa. Tādējādi EM ceturtdien, 5. jūlijā, paredzētajā RS padomes sēdē neatbalstīs “Rīgas BioEnerģijas” kredītsaistību pārņemšanu.

“SIA “Rīgas BioEnerģija” operatīvie darbības radītāji par šā gada pirmajiem mēnešiem liecina, ka uzņēmums strādā ar zaudējumiem, un sagaidāms, ka tie varētu arī pieaugt. Tas apliecina, ka investīciju projekta biznesa plāns iepriekš bijis optimistiski novērtēts, neņemot vērā augstos biznesa riskus - pastāvošo konkurenci siltuma ražošanā Rīgas pilsētas teritorijā un mainīgās izejvielu cenas,” raksta EM. Tādā veidā “rodas būtisks risks” atgūt apmēram deviņus miljonus eiro, kas bija ieguldīti investīcijās.

KONTEKSTS:

2017. gada decembrī RS paziņoja, ka izmantos pirmpirkuma tiesības un iegādāsies 50% SIA „Rīgas BioEnerģija” kapitāldaļu, kļūstot par vienīgo šī uzņēmuma īpašnieku. Iepriekš uzņēmums lēma neizmantot pirmpirkuma tiesības.

Tomēr jau tad EM  - kā viens no RS akcionāriem – norādīja, ka piedāvātā darījuma summa par aptuveni 25% ir lielāka nekā summa, par kuru SIA “Enerģijas Risinājums.RIX” 2017. gada jūnijā pārdeva SIA “Rīgas BioEnerģija” 50% kapitāla daļas.

EM vienlaikus atgādināja, ka RS padomes sēdē 2017. gada 7. jūnijā, kad pirmo reizi tika izskatīta iespēja izmantot pirmpirkuma tiesības uz SIA “Rīgas BioEnerģija” 50% kapitāla daļām, RS valdes lēmums bija neizmantot pirmpirkuma tiesības, jo nepieciešams samazināt biznesa riskus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti