Pēcpusdiena

Turpmāk laulību varēs reģistrēt pie notāra. Pašvaldības iebilst

Pēcpusdiena

Latvijas sasniegtais un nākamās prioritātes ārpolitikā

Konkurences padome atļauj Igaunijas uzņēmumam iegūt savā īpašumā ziņu aģentūru LETA

Mediju eksperte: Izskatās – LETA un BNS faktiski apvienojas; tas varētu celt ziņu kvalitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai gan Konkurences padome atļāvusi nu jau bijušajiem ziņu aģentūras BNS īpašniekiem iegādāties aģentūru LETA, tomēr faktiski izskatās, ka notiek abu mediju apvienošanās, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” vērtēja Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, mediju eksperte Anda Rožukalne. Par apvienošanos gan neesot jāuztraucas, jo viena aģentūra varētu piedāvāt kvalitatīvākas ziņas.

Komentējot abu ziņu aģentūru īpašnieku maiņu, Rožukalne norādīja – lai gan BNS pārdots jauniem īpašniekiem, viņu portālā par to nekas neliecina. Nav arī pazīmes, ka ziņu plūsma būtu nodalīta no Lietuvas un Igaunijas BNS ziņām. Līdz ar to izskatās, ka BNS darbojas tāpat kā iepriekš, proti, laikā, kad tās īpašnieks bija nu jau aģentūras LETA īpašnieks.

“Izskatās, ka BNS darbojas tāpat kā pirms īpašnieku maiņas. Un tas apliecina versiju, ka Latvijas daļa bija jāizņem no BNS, lai būtu iespējama apvienošanās ar aģentūru LETA,” pauda Rožukalne.

Rožukalne pieļauj, ka faktiski abas ziņu aģentūras apvienojas. Viņa gan norāda, ka šādas apvienošanās dēļ Latvija nokļūtu līdzīgā situācijā kā daudzas valstis, kur darbojas tikai viena ziņu aģentūra.

Viņasprāt, Latvijas gadījumā apvienošanās būtu pozitīvi vērtējama. Tā kā ziņu ražošana ir dārgs process, līdz ar to viena aģentūra varētu piedāvāt augstākas kvalitātes ziņa.

Tāpat nevajadzētu uztraukties par ziņu daudzveidību, jo ne vienmēr lielāks aģentūru skaits nozīmē satura daudzveidību, piebilda mediju eksperte.

Turklāt vērojams, ka attīstās spēcīgi ziņu dienesti gan sabiedriskajos medijos, gan ziņu portālos. Un tie kādā mērā varētu aizvietot ziņu aģentūru.

Tikmēr "Latvian News Service" valdes loceklis Normunds Baķis atklāja, ka gada laikā, kopš notiek darījums, BNS redakcija ir nomainījusies uz pusi. Viņš atklāja, ka tās ir būtiskas pārmaiņas.

Turklāt jaunais īpašnieks esot nolēmis restrukturizēt BNS biznesa modeli. Valde izstrādājusi plānu, pēc kura turpmāk darboties un veidot kontekstuāli izvērstākas ziņas.

Jau ziņots, ka pērn 7.augustā sabiedrībai bija pavēstīts, ka investīciju holdings "UP Invest OÜ", kam tobrīd piederēja ziņu aģentūru grupa "Baltic News Service" (BNS), ir iegādājies Latvijas lielāko informācijas aģentūru LETA. Īpašnieki darījuma summu neatklāja.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto" vēlāk vēstīja, ka ziņu aģentūras BNS īpašnieks, Igaunijas miljonāram Margusam Linnamē piederošais uzņēmums “UP Invest” ir pārdevis ziņu aģentūru BNS-LATVIJA. Ziņu aģentūru tīklu BNS “UP Invest” nopirka jau 2014. gada pavasarī, bet līgumu par aģentūras LETA iegādi parakstīja jūnija beigās.

Savukārt 2015.gada decembrī Konkurences padome (KP) lēmumu atļaut OÜ “MM Grupp” caur holdingkopāniju OÜ „UP Invest” iegūt izšķirošu ietekmi pār SIA “LETA”. KP lēmumā secina, ka darījuma rezultātā netiks nodarīts kaitējums konkurencei, liecina informācija KP mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti