Konkurences uzraugs ļauj Igaunijas uzņēmumu grupai pirkt ziņu aģentūru LETA

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Konkurences padome (KP) 23. decembrī pieņēma lēmumu atļaut OÜ “MM Grupp” caur holdingkopāniju OÜ „UP Invest” iegūt izšķirošu ietekmi pār SIA “LETA”. KP lēmumā secina, ka darījuma rezultātā netiks nodarīts kaitējums konkurence, liecina informācija KP mājaslapā.

OÜ “MM Grupp” ir bijusī ziņu aģentūras BNS īpašniece. 2015.gada 31.augustā SIA “BNS-Latvija” un SIA “Mediju Monitorings” tika pārdotas citam Igaunijas uzņēmumam, OÜ “AMP Investeeringud”, tāpēc apvienošanās dalībnieki vairs nav konkurenti ziņu aģentūru pakalpojumu tirgū.

Tāpat KP secināja, ka SIA “LETA” piederošais maksas interneta ziņu portāls nozare.lv nerada būtisku konkurences spiedienu uz OÜ “MM Grupp” piederošajiem bezmaksas interneta ziņu portāliem" tvnet.lv","apollo.lv", "financenet.lv", "sejas.lv" un "spoki.lv".

Apvienošanās būtiski neietekmēs arī Latvijas ziņu portālu darbību kopumā, jo tie varēs turpināt iegādāties ziņas no konkurējošām ziņu aģentūrām SIA “LETA” un  SIA “Latvian News Service” (iepriekšējais nosaukumus – SIA “BNS-Latvija”) un iepirkt ziņas no citu valstu ziņu aģentūrām, piemēram, “Reuters” un “Agence-France-Presse”. Tāpat portāliem pieejami arī citi avoti, kur iegūt faktu ziņas tālākai oriģinālrakstu sagatavošanai, norāda KP.

Kopumā OÜ „MM Grupp” visās trīs Baltijas valstīs kontrolē 34 uzņēmumus. 13 no šiem uzņēmumiem ir saistīti ar farmaceitisko izstrādājumu tirdzniecību, bet 12 – ar plašsaziņas līdzekļu tirgiem (ziņu aģentūras, interneta portāli, laikraksti un citi). Pārējie uzņēmumi darbojas dažādos tirgos.

Jau ziņots, ka pērn 7.augustā sabiedrībai bija pavēstīts, ka investīciju holdings "UP Invest OÜ", kam tobrīd piederēja ziņu aģentūru grupa "Baltic News Service" (BNS), ir iegādājies Latvijas lielāko informācijas aģentūru LETA. Darījums vēl bija jāapstiprina Latvijas KP. Īpašnieki darījuma summu neatklāja.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto" vēlāk vēstīja, ka ziņu aģentūras BNS īpašnieks, Igaunijas miljonāram Margusam Linnamē piederošais uzņēmums “UP Invest” ir pārdevis ziņu aģentūru BNS-LATVIJA. Ziņu aģentūru tīklu BNS “UP Invest” nopirka jau 2014. gada pavasarī, bet līgumu par aģentūras LETA iegādi parakstīja jūnija beigās.

 "Mums paveicās nopirkt LETA, bet sapratām, ka Latvijas Konkurences padome neļaus paturēt abus uzņēmums, tādēļ izšķīrāmies pārdot Latvijas daļu no BNS tīkla – “BNS Latvija”, intervijā “De facto” skaidro “UP Invest” valdes loceklis Svens Nūtmans.

LTV vēstīja, ka jaunais “BNS Latvija” īpašnieks ir Igaunijas pilsonis Arno Megi. Viņš ilgi strādājis par maksātnespējas administratoru, pēdējus 10 gadus sniedz finanšu konsultācijas. Iepriekš Megi ir ieguldījis tikai nekustamajā īpašumā  un ar mediju biznesu Megi saskāries administratora lomā - pārvaldīja divus kaimiņvalsts televīzijas kanālus.

Līdz darījumam aģentūras LETA kontrolpakete jeb 99,66% daļu piederēja SIA "Baltijas informācijas grupa", kuras līdzīpašnieki vienādās daļās ir Agris Strautnieks, Mārtiņš Barkāns un Alvja Krasovska vadītā SIA "Dyaltos Capital", ziņo LETA.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti