Panorāma

No bankrota glābj pircēji

Panorāma

Ārsti: ierobežojumi darbojas, bet jāpaciešas

Maz piesakās slimības palīdzības pabalstam

Maz piesakās slimības palīdzības pabalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pagaidām tikai trīs procenti no visiem jeb 2373 vecāki pieteikušies pabalstam, kas domāts tieši pirmo līdz ceturto klašu skolēnu mammām un tētiem. To var saņemt ikviens strādājošais, kura bērns nevar apmeklēt bērnudārzu vai mācās attālināti no pirmās līdz ceturtajai klasei. Pabalsts būs 60 procenti no algas un tā saņemšanai vajag arī darba devēja izziņu.

Mazā ellīte! Tā privātās sarunās ne viens vien tētis vai mamma dēvē to, kas notiek mājās. Stundas tiešsaistē – zoomā, tīmā vai citā svešvārdā. Mazie bez palīdzības galā netiek.

Lai atslogotu vecākus, var pieteikties īpašam pabalstam. Tas saucas slimības palīdzības pabalsts, lai gan par slimošanu te runas nav. Ja darba devējs ļauj, mamma vai tētis kļūst par pilna laika skolotāju savai atvasei un nestrādā, jo saņems vienu no Covid laika valsts pabalstiem. Mācīt bērnu var nedēļu, divas, kaut mēnesi. Limita nav. Galvenais noteikums – dārziņš vai skola ir attālināti un darba devējs nestrādāšanu apliecina izziņā.

"Slimības palīdzības pabalsts ir domāts bērna pieskatīšanai, bērna līdz 10 gadu vecumam, kā šobrīd, kad attālināti mācās visi, vai, ja bērnudārzs ir karantīnā," skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pārstāve Iveta Daine.

Bet vecāki jau saskārušies par vairākām problēmām. Iesnieguma iesniegšana nav tik vienkārša, kā piesakot slimības pabalstu. Šoreiz tas jāizdrukā vai jāraksta brīvā formā. Un noteikti jāpievieno darba devēja izziņa par konkrētu laiku, kad nav strādāts.

"Kāpēc VSAA ir nepieciešamas šīs izziņas no darba devēja? Mums tomēr ir jāzina, par kādu periodu ir vienojies. Par divām nedēļām, piemēram. Un devējs to apliecina," atbild Iveta Daine."Visvieglāk to izdarīt portālā "latvija.lv", izvēloties "iesniegums iestādei" un tad VSAA. Jānorāda arī bērna personas kods un jānofotografē vai jāieskenē darba devēja izziņa."

Citi vecāki sociālajos tīklos sūdzas par izskatīšanas ātrumu. VSAA skaidro, ka veiks aprēķinus tikai tad, kad nestrādāšanas periods būs beidzies. Tas var ilgt desmit darba dienas. Un pēc tam trīs dienu laikā naudu ieskaitīs kontā. Lēmumu par šo pabalstu VSAA neizsūta. Vecāki vienkārši saņems naudu un tas var prasīt 13 darba dienas. Ātrāk tas diez vai notiks, jo šobrīd Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras darbiniekiem ir ļoti liela slodze. Covid ietekmē par 40 procentiem palielinājies slimības pabalstu daudzums. Katru šo pabalstu rēķina nevis robots, bet kāds no 80 darbiniekiem un daudzi strādā arī sestdienās, lai izmaksas būtu laikus.

"Cilvēki ir pieraduši, ka ātri saņem. Piektajā, sestajā dienā, bet tagad iesniegumu skaits ir ļoti liels. Mēs nereti tikai 8., 9., 10. dienā piešķiram. Reāli paiet divas nedēļas vai mazliet vairāk," skaidro VSAA pārstāve.

Un vēl vecākiem jārēķinās, ka pabalsta summa būs 60 procenti no pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Tātad – ja ir viens apgādājamais un alga uz rokas ir ap 620 eiro, par divu nedēļu ilgu bērna pieskatīšanu, ieskaitot sestdienu un svētdienu, mamma vai tētis saņems 220 eiro.

Pagaidām pabalstam pieteikušies ļoti maz vecāku. VSAA pieļauj, ka daļa jau saņem citu pabalstu, piemēram – karantīnā esošo bērnu vecāki saņem slimības pabalstu. Citi vēl nav iesnieguši pieteikumu, jo skološanu mājās turpina.

Taču ne visi darba devēji atbalsta šo ideju un VSAA jau saņēmis vairāku vecāku zvanus, kuriem pieteikties šim pabalstam darba devējs liedz, draudot ar atlaišanu. Vēl viena no iespējām ir abiem vecākiem mainīties. Vispirms nedēļu mājās ir viens, tad otrs. Abi reizē pabalstu pieprasīt nedrīkst.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti