Lielo pilsētu asociācija atturīga pret FM ierosinājumiem nodokļu jomā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lielo pilsētu asociācija vēl nepauž skaidru atbalstu Finanšu ministrijas (FM) un premjera piedāvātajai idejai nākamgad samazināt sociālās apdrošināšanas iemaksas par 1%, nevis iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) par 2%, kā tas šobrīd ir paredzēts likumā.

Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš sacīja, ka gan vienā, gan otrā variantā ietekme uz pašvaldību budžetu būs. „Mums ir nepieciešamas papildus diskusijas, jo šodien mēs uzzinājām faktu, ka koalīcija nav panākusi vienošanos par kādu modeli. Viens modelis paredz, ka IIN tiek saglabāts esošajā līmenī, savukārt sociālais nodoklis par vienu procentlikmi tiek samazināts, ir jārēķina, jo pašvaldībām sociālā budžeta likme ir pietiekami būtiska,” pauda Ansiņš.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis piebilda, ka viņa un Finanšu ministrijas piedāvātais risinājums balstās uz Pašvaldību savienības ieteikumiem. Turklāt, sociālā nodokļa sazināšana un neapliekamā ienākumu minimuma pārskatīšana palīdzēs mazināt arī sabiedrības nevienlīdzību, sacīja valdības vadītājs. „Ne tikai tiek samazināta nodokļa likme – konkrēti sociālās apdrošināšanas iemaksu nodokļu likme – bet arī ir pārmaiņas IIN, kas vienlaikus samazina nodokļu slogu, mazina nevienlīdzību un savā ziņā risina arī demogrāfijas problēmu,” teica Dombrovskis.

Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartašēvičs uzsvēra, ka pašvaldībām vissvarīgākais aspekts ir saglabāt ienākumu apmērus no nodokļiem pašreizējā apmērā. Pretējā gadījumā, piemēram, attiecībā uz IIN, ne tikai var samazināties attīstība, bet arī var iestāties stagnācija. „Samazināt slogu uzņēmējiem ir pareizi, bet ne uz pašvaldību rēķina,” sacīja Bartašēvičs.

„ Protams, mēs plānojam savus izdevumus. Pašvaldībām ir jāattīstās, bet, ja tik notietni tiks samazināts mūsu galvenais nodoklis – iedzīvotāju ienākumu nodoklis – praktiski nebūs iespējams uzturēt attīstību tādā pašā līmenī, sāksies stagnācija. Tas ir visu pašvaldību viedoklis, ne tikai Rēzeknes,” bilst Aleksandrs Bartašēvičs.

Šobrīd valdībā notiek premjera tikšanās ar Reformu partijas pārstāvjiem, kuri uzstāj uz plānoto IIN samazināšanu, lai mēģinātu panākt kompromisu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti