LIAA: Viesnīcu pašizolācijas programmā pieprasījums ir niecīgs; piedāvās apmaksāt arī ēdināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šīs nedēļas laikā viesnīcu skaits, kas iesaistās valsts īstenotajā pašizolācijas programmā, ir dubultojies, un patlaban tajā piedalās 10 viesnīcas un vēl 19 saņēmušas Veselības inspekcijas atzinumu, bet līgumu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ar tām vēl nav parakstījusi. Kopumā šobrīd pašizolācijai atvēlēti teju 700 numuriņi. Iespējas plašas, bet pieprasījums niecīgs, atzīst LIAA, tāpēc gatavo priekšlikumus valsts līdzmaksājumam arī ēdināšanai.

ĪSUMĀ:

  • Viesnīcās var pašizolēties Covid-19 slimnieki un kontaktpersonas.
  • Valsts apmaksā 80%, bet ne vairāk kā 35 eiro par diennakti.
  • Programmā jau ir 10 viesnīcas, vēl 19 pieteicās.
  • Pieejamas 9 viesnīcas Rīgā un viena Līgatnē.
  • LIAA: Cilvēku līdzmaksājums kopā ar ēdināšanu ir liels, 238 eiro un vairāk.
  • Lieli līdzmaksājumi ir iemesls niecīgai interesei izolēties viesnīcās.
  • Šobrīd pieejami 700 numuri, aizņemti – 11.
  • LIAA iesniegs EM priekšlikumu, ka ēdināšanai ir valsts līdzmaksājums.
  • “Mogotel Hotel Group”: Pagaidām programma lielu glābiņu nav devusi.

Atbalstu pašizolācijai šajās viesnīcās var saņemt Covid-19 kontaktpersonas, Covid-19 pacienti ar viegliem simptomiem, Covid-19 pacienti pēc ārstēšanās stacionārā, kuriem vēl saglabājušies simptomi, kā arī personas, kuras atgriezušās Latvijā ar repatriācijas reisiem.

Šobrīd no 10 viesnīcām, ar kurām ir parakstīti līgumi par pašizolācijas programmas īstenošanu, deviņas atrodas Rīgā, bet viena – Līgatnē.

Pirmās piecas viesnīcas bija no viena tīkla, bet tagad tas tā vairs nav, un šajā programmā piedalās dažādu viesnīcu operatori. Noteikts, ka valsts sedz izdevumus 80% apmērā no izmitināšanas izmaksām, bet ne vairāk kā 35 eiro diennaktī par personu. Cilvēka līdzmaksājums veido 20%. Izmitināšanas ilgums ir līdz 14 dienām, bet to ar ārsta ziņu var pagarināt.

LIAA: Viesnīcu pašizolācijas programmā pieprasījums ir niecīgs; piedāvās apmaksāt arī ēdināšanu
00:00 / 04:18
Lejuplādēt

LIAA direktors Kaspars Rožkalns stāstīja, ka programma ir tikai nesen sākusies, bet LIAA, ievācot informāciju gan no viesnīcām, gan no tiem, kuri zvana uz aģentūru kā potenciālie programmas izmantotāji, jau konstatējuši nepilnības un vēlas virzīt izmaiņas.

“Mēs šobrīd redzam, ka tas līdzmaksājums ir diezgan augsts. Proti, ja uzturas viesnīcā un izvēlas vislētāko iespējamo ēdināšanu, jo tā šobrīd netiek kompensēta, tad līdzmaksājums šajā periodā ir 238 eiro vai pat vairāk, kas šī brīža ekonomiskajos apstākļos daudzām cilvēku grupām ir ļoti nopietnas finansiālās saistības,” skaidroja Rožkalns. 

LIAA gatavo priekšlikumus, kurus piektdien iesniegs Ekonomikas ministrijai, kas paredz gan plašināt šīs programmas izmantotāju loku, gan paredzēt to, ka arī ēdināšanai ir valsts līdzmaksājums.

Šādi, pēc Rožkalna teiktā, varētu vairot iedzīvotāju interesi par viesnīcu pašizolācijas programmu. Latvija skatās arī uz Lietuvas kolēģu piemēru, kas šādu programmu jau ieviesa pagājušā vasarā, un mēģina adaptēt to mūsu valstī.  

“Šobrīd aktīvi tiek noslogoti 11 numuriņi, un tieši tāpēc mēs rakstām šo priekšlikumu grozīt programmu, jo, ja mums šodien ir pieejami gandrīz 700 numuriņi un noslogoti tikai 11, tad mums ir pilnīgi skaidrs, ka programma nestrādā tā, kā tā bija iecerēta,” atzina Rožkalns.

Faktu, ka pēc pašizolācijas programmas patlaban pieprasījums ir niecīgs, apliecina arī viesnīcu operatora “Mogotel Hotel Group” administratīvā direktore Sabīne Krieviņa.

Viņās pārstāvētā viesnīcu ķēde ir pirmā, kas savās piecās viesnīcās sāka piedāvāt pašizolācijas iespēju, un patlaban to izmanto tikai 12 klienti. Turklāt vienā no grupas viesnīcām tika izmitināti arī repatrianti, ap 50 klientu.

Atbraukušie klienti, “iespējams, bija domājuši, ka būs pašizolācijā, bet varēs brīvi pārvietoties no viesnīcas un doties uz veikalu, kad vien vēlēsies. Bet sadarbībā ar valsts iestādēm un pašvaldības policiju izdevās nokārtot visu to situāciju. Pārāk lieli pārkāpumi no viņiem nebija. Tad, kad kaut kas notika, tad pašvaldības policija ātri reaģēja un palīdzēja viņiem tikt skaidrībā,” stāstīja Krieviņa.

Patlaban iesaistīšanās šajā programmā viesnīcu ķēdei lielu glābiņu nav devusi. Sabīne Krieviņa teica – ja pieprasījums būs tāds, kā iepriekš prognozēts, un tiks aizņemti visi viesnīcu numuriņi, tad tas dos iespēju uzņēmumam neslēgt ciet viesnīcas līdz pavasarim, bet pagaidām tas tā nav.

“Pašreiz ir grūti, un noteikti neatmaksājas šis viss. Ceram uz lielāku pieprasījumu. Esam samazinājuši visu, ko var samazināt, un optimizējuši daudzas izmaksas, jā, bet personāla izmaksas ir augstas. Protams, izmantojam visus atbalsta mehānismus, kas valstī ir pieejami, – dīkstāves pabalsti, subsidētās algas. Bet tas diemžēl šajā situācijā neglābj,” atzina Krieviņa.

Niecīgo pieprasījumu pēc programmas Sabīne Krieviņa skaidro ar to, ka cilvēkiem jāmaksā līdzmaksājums un nav atmaksāta ēdināšana, kā arī ir ļoti daudz neskaidru jautājumu no potenciālajiem programmas izmantotājiem.

Tāpat viesnīcai nākas skaidrot citiem klientiem, ka atrašanās vienā viesnīcā ar Covid-19  pašizolācijas programmas dalībniekiem ir droša.

KONTEKSTS:

Valsts nolēma apmaksāt Covid-19 slimnieku un kontaktpersonu pašizolēšanos viesnīcās, sedzot 80% no izmitināšanas pakalpojuma, bet ne vairāk par 35 eiro par nakti Covid-19 slimnieku kontaktpersonām un Covid-19 pacientiem ar viegliem slimības simptomiem, un 100% apmērā, bet ne vairāk par 45 eiro par nakti personām, kuras atgriezušās Latvijā no ārvalstīm valsts noteiktajā repatriācijas kārtībā.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti