Labrīt

Latgales kongress. 5.stāsts. Francis Kemps – cīnītājs par Latgales interesēm

Labrīt

Latgales kongress. 6.stāsts. Latgales kongresa priekšvakars

LKIC vadītājs: Piena tirgū iestājusies stabilitāte, bet ar tendenci uz nelielu pieaugumu

Lauku konsultāciju centrs: Piena cenas veikalos, visticamāk, nesaruks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gan piena iepirkuma cenas, gan piena produktu cenas veikalos Latvijā pašlaik ir nostabilizējušās, un veikalu cenām būtisks kritums nav gaidāms, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Latvijā piena iepirkumu cenās vērojama stabilitāte ar nelielu pieaugumu. “Apstājusies tā saucamā liekā piena cenas lēkāšana, tā ir nokritusi. (..) Varbūt to kāds izmanto arī Latvijā, nolaižot piena cenu piensaimniekiem, bet pamata cenu krišanai nav. Cenu tagad var nosaukt par stabilu,” norādīja Cimermanis.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas piena ražotājiem būtu jāsaņem Eiropas vidējā cena – aptuveni 33 eiro centi par litru.

Savukārt attiecībā uz piena produktu cenām veikalos situācija ir atšķirīga, jo cenu svārstības nav tik biežas. Tas saistīts ar tirgotāju un piena pārstrādātāju līgumiem, kas tiek slēgti vismaz uz trim mēnešiem.

Piena produktu cenas gan ir pieaugušas Latvijas veikalos, un, visticamāk, pašlaik tās būs stabilas un nekritīs.

“Nevajadzētu izmantot spekulācijas, ka kaut kur pasaulē cenas nošūpojušās, tāpēc lēkās veikala cenas. Tas tā nenotiek,” sacīja Cimermanis.

Lielāka ietekme varētu būt konkurencei ar produktiem no Polijas un Lietuvas, kur lielie industrijas spēlētāji spēj saražot lētāku produkciju. “Tas ir mūsu bēdu stāsts, ka mūsu spēja saražot lētu produkciju, salīdzinot ar poļiem, lietuviešiem… Mums vēl daudz jāstrādā šajā jautājumā.”

Turklāt arī Igaunija nestāv uz vietas – viņiem lieli plāni attiecībā kooperāciju un lielajām rūpnīcām. Tomēr izšķiroša būs viņu spēja pārdot pienu lielajos Āzijas tirgos.

Jau ziņots, ka visā Eiropas Savienībā pērn vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas, kā arī kvotu sistēmas atcelšanas. No 2014.gada jūlija līdz 2016.gada jūnijam piena cena samazinājās par 39%, nenosedzot ražošanas izmaksas. Pērn vasarā lēsts, ka piena iepirkuma cena sasniedza zemāko līmeni kopš iepriekšējās krīzes 2009.gadā. 

Jūnijā pasaules biržās sāka pieaugt sviesta, sūkalu pulvera un citu industriālo piena produktu cenas, kas liecināja par ilgi gaidīto sektora atkopšanos pēc teju divus gadus ilgušās krīzes.

Savukārt šā gada sākumā Eiropas biržās samazinājušās galveno industriālo piena produktu cenas. Līdz ar to Latvijā piena iepirkuma cenu kāpums kopš decembra apstājies. Cenas, ko zemnieki saņem par litru piena, ir nostabilizējušās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti