Latvijas uzņēmēji slīpē sadarbību ar Afganistānu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Gan no informācijas iegūšanas, gan arī no konkrētu sadarbības iestrāžu viedokļa, vizīte Afganistānā bija interesanta, atskatoties uz martā notikušo Austrumu valsts apmeklējumu, secina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP). Skaidrs, ka ar vienu braucienu starpvalstu sadarbība ne sākas, ne arī beidzas – tas ir ilgstošs process, kas jāslīpē ilgtermiņā.

Martā ārlietu ministra delegācijā bija arī deviņi uzņēmumu pārstāvji. Šodien bija viņu kārta iepazīstināt ministru ar Afganistānas apmeklējuma laikā padarīto un panākto.

„Ir īpaša interese sadarboties aviācijas jomā. Gan lidostu vadību, lidostu aprīkojums. Ir diezgan liela interese sadarboties loģistikas sektorā. Ir bijusi arī cerīga kontaktu uzņemšana kokrūpniekiem, ostām. Savukārt no Afgāņu puses bija ļoti liela interese sadarboties izglītības jomā, tieši mediķu, inženieru, dzelzceļnieku, muitnieku apmācībā. Un arī šeit faktiski lielā mērā kopā ar Afganistānas valdības vai starptautiskās palīdzības programmas naudām šāda apmācību iespēja ir,” stāstīja Rinkēvičs.

Ministram pārsteigumu sagādājuši sabiedrisko attiecību un reklāmas kompānijas panākumi Afganistānā. Šīs valsts reklāmas tirgus ir līmenī, kāds Latvijā bija 90. gadu sākumā. Reklāmas funkcijas veic tipogrāfijas, kas tā starp citu arī saliek maketu ar klienta vēlmēm. Latvijas reklāmas kompānija nosprieda, ka medusmaize, ko piedāvāt Afganistānai ir stratēģiska domāšana un dizains reklāmā.

„ Tas principā ir jauns tirgus, kas attīstās, kur ir daudz brīvu nišu, kur vēl nav pārstāvētas neviena starptautisku reklāmas aģentūru tīkla, un nu būtībā kārtīgas reklāmas aģentūras arī tur pagaidām nav. Tā kā es domāju, ka brauciens bija ļoti vērtīgs, iepazinām vairākus partnerus, kas darbojas mūsu industrijas virzienā. Un es domāju, attīstot šo sadarbību, varētu sanākt daudz jauku projektu,” norādīja Vita Gaisma “!Mooz” valdes locekle.

Savukārt “SAF Tehnika” valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs stāsta, ka ar Afganistānu jau sadarbojies līdz šim: „ Afganistāna mums absolūti nav nekas jauns. Mēs savus radio Afganistānas telekomunikāciju operatoriem pārdodam jau sešu gadus. Līdz ar to šī bija vairāk tāda attiecību nostiprināšanas vizīte. Ja tu esi oficiālās delegācijas sastāvā, tas tev pieliek vēl vienu plusiņu. Tas parāda, ka tu tomēr esi atzīts savā mītnes zemē.”

Jūnijā tepat Rīgā notiks starptautiska konference veltīta tranzītam uz un no Afganistānas. Ministrs arī norāda – lai augsne starpvalstu biznesam būtu auglīga, abām valstīm jāslēdz sadarbības līgumi. Pirmais rindā ir par sadarbību gaisa pārvadājumu jomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti