«Latvijas Gāze» aizvien likumā atrod šķēršļus citu piekļuvei pie gāzes pārvadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

AS "Latvijas Gāze" lūdz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) piešķirt Enerģētikas likumā paredzēto pagaidu atkāpi trešo personu tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu.

Tā kā siltās ziemas un citi faktori samazina dabasgāzes patēriņu reģionā un arī lielu rūpniecības uzņēmumu jaudas samazinās, "Latvijas Gāze" vairs nespējot izpildīt ilgtermiņa līgumā, kas noslēgts ar PAS "Gazprom" par dabasgāzes piegādi līdz 2030.gadam, pielīgtos apjomus.

Tāpēc "Latvijas Gāze" norāda uz Enerģētikas likuma 45.3 pantu, kas pieļauj pagaidu atkāpes piešķiršanu trešo personu tiesībām izmantot "Latvijas Gāzes" dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu, lai transportētu no citiem dabasgāzes tirgotājiem iegādāto dabasgāzi patēriņam Latvijā.

Šāda atkāpe ļaušot "Latvijas Gāze" arī turpmāk izpildīt ilgtermiņa līguma saistības un tādējādi turpināt drošas un stabilas dabasgāzes apgādes sistēmas uzturēšanas funkciju Latvijā.

SPRK pārstāve Ieva Bethere apstiprināja, ka šāds pieteikums no "Latvijas Gāzes" ir saņemts, bet ir pāragri izteikt prognozes par to, kāds varētu būt komisijas lēmums, jo regulatoram vēl ir jāiepazīstas ar uzņēmuma argumentāciju un vajadzības gadījumā jāpieprasa arī papildu informācija.

SPRK vērtēs "Latvijas Gāzes" pieteikumu
00:00 / 00:19
Lejuplādēt

"Regulators ir saņēmis informāciju par atteikumu piekļuvei dabasgāzes apgādes sistēmai. Un šobrīd regulators izvērtēs saņemto informāciju. Nepieciešamības gadījumā tiks pieprasīta papildu informācija, un tad regulators nāks klajā ar paziņojumu par konkrēto gadījumu," teica SPRK pārstāve. 

Jau ziņots, ka šā gada sākumā energokompānija “Latvenergo” prasīja “Latvijas gāzei” piekļuvi gāzes pārvades sistēmai, lai no Lietuvas sašķidrinātā gāzes termināļa līdz Rīgas otrajai termoelektrostacijai attransportētu vienu miljonu kubikmetru dabasgāzes.

Tas raisīja domstarpības uzņēmuma starpā, jo "Latvijas Gāze" neļāva veikt gāzes piegādes. Aprīļa vidū SPRK izteica brīdinājumu “Latvijas gāze” par tās rīcību, liedzot energokompānijai "Latvenergo" piekļuvi gāzes infrastruktūrai, lai uzņēmums varētu iegādāties gāzi no Lietuvas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti