Krievija mēģina no Baltijas valstīm uz savām ostām aizvilināt baltkrievu tranzīta kravas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Krievijas valsts dzelzceļa kompānija "Rossiskije žeļeznije dorogi" (RŽD)  šonedēļ izskatīs iespēju piemērot 25% atlaidi benzīna, dīzeļdegvielas un mazuta tranzīta pārvadājumiem no naftas pārstrādes rūpnīcām Baltkrievijā uz Krievijas ziemeļrietumu ostām, vēsta Rus.lsm.lv.

Par Krievijas dzelzceļa kompānijas piedāvājumu vēsta Baltkrievijas ziņu portāls "Naviny".  Atsaucoties uz Krievijas izdevumu "Komersant", ziņu portāls vēsta, ka pēc šīs atlaides ieviešanas Krievijas dzelzceļa kompānijas tarifs būtiski neatšķirsies no tarifa kravu vešanai uz Baltijas valstu ostām – Ventspils un Klaipēdas ostu.

Līdz šim Baltkrievijas naftas produktu kravas caur Krievijas ostām netika vestas, raksta "Kommersant".

Jautājums par Baltkrievijas tranzīta kravu pieaugumu caur Krievijas ostām varētu tikt aktualizēts sēdē, ko rīko Krievijas prezidenta speciālais pārstāvis ekoloģijas un transporta lietās Sergejs Ivanovs un kur piedalīsies arī Krievijas dzelzceļa kompānijas un naftas produktu pārvadātāju pārstāvji.

Vienlaikus Baltkrievijas kravu tranzītam caur Krievijas ostām ir arī vājās vietas, atzīmējuši eksperti. Pirmkārt, kravu aizgādāšana līdz ostām aizņem vairāk laika, un šī iemesla dēļ Baltkrievijas naftas produktu tranzīta kravas lielākoties tiek vestas caur Baltijas ostām.

"No Novopolockas iet tiešais vilciena reiss caur Daugavpili uz Rīgas ostu. Pa sešām septiņām stundām tas [vilciens] jau ir ostā," skaidroja neatkarīgs eksperts Valērijs Kozlovs no Minskas.

Pēc viņa teiktā, ceļš uz Krievijas ostām ir vismaz par pusotru diennakti ilgāks.

Otrkārt – Baltkrievijas kompānijas līdz šim ieguldījušas ne mazu naudu Baltijas ostu attīstībā.

Jau vēstīts, ka Krievijas uzņēmums "Transņeftj" gatavojoties līdz 2018.gadam pārtraukt naftas produktu tranzītu caur Baltijas, tostarp Latvijas ostām. Valsts AS "Latvijas dzelzceļš" tam jau tagad gatavojoties. Tāpēc lielāka loma un vērība nekā iepriekš tiek dota sadarbībai ar Ķīnu, Kazahstānu un Baltkrieviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti