Pasaules panorāma

Īrijas vēlēšanu rezultāts satricina politisko ainu

Pasaules panorāma

Krievija izaicina Norvēģiju Arktikā

Kremļa naftas diēta Baltkrievijai

Kremlis nosaka «naftas diētu» Minskai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirms sākt sarunas, Vladimirs Putins piedāvāja Aleksandram Lukašenko oficiālo viesu savrupnamā ieturēt brokastis - auzu putru, pasniegtu apzeltītos traukos ar Krievijas ģerboni. Baltkrievu līderis putru ne pārāk gribējis, jo tā bija vārīta ūdenī. Baltkrievu politologi šajā ainā saskatījuši simbolisku metaforu, kas labi raksturo abu valstu attiecības un Soču tikšanās rezultātus - Kremļa diēta Minskai.

Kopš gada nogales abi līderi nevar vienoties par naftas cenu. Kremlis negrib pārdot jēlnaftu par Krievijas iekšējā tirgus cenu, kā tas bijis līdz šim, ja vien Minska nepiekrīt ciešākai integrācijai. Savukārt Lukašenko norādījis - kam tāda savienība vajadzīga, ja Minska cieš vienus vienīgus zaudējumus. Pirms braukšanas uz Sočiem Lukašenko noteica - šī tikšanās būs patiesības mirklis. Patiesības mirklis bija rūgts. Nelīdzēja ne vairāku stundu sarunas aci pret aci, ne kopīgi uzspēlēts hokeja mačs. Pēc sarunām abi neiznāca pie preses. Tas liecināja - vienošanās nav.

Baltkrieviem nafta būs jāpērk no Krievijas kompānijām par cenu, ko tās noteiks. Brīvā tirgus apstākļos tas nozīmē pasaules cenas. Visticamāk, Minska neiztiks bez alternatīvām piegādēm.

Februāra sākumā Minsku apmeklēja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, kurš solīja atcelt sankcijas, ja vien būs progress cilvēktiesību un demokrātijas jomā. "Savienotās Valstis grib palīdzēt Baltkrievijai veidot savu suverēno valsti. Mūsu enerģētikas kompānijas ir gatavas piegādāt 100% visu jums nepieciešamo naftu par konkurētspējīgu cenu. Mēs esam pasaulē lielākais energoresursu ražotājs, un viss, kas jums jādara, ir jāpiezvana mums," vizītē Baltkrievijā teicis Pompeo.

Sarosījusies arī Lietuva, kura piedāvājusi tranzīta iespējas. Janvāra beigās Klaipēdas ostā ienāca pirmās norvēģu naftas kravas, kuras pa dzelzceļu nogādātas baltkrievu pārstrādes uzņēmumos. "Esam gatavi turpināt alternatīvas naftas piegādes, ko jau esam veikuši. Mēs varam runāt arī par regulārām piegādēm. Nolēmām, ka mūsu eksperti izskatīs arī tehniskās iespēja gāzes piegādēm," paudis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Minska grib pirkt naftu arī Kazahstānā, taču, kā izteikušies baltkrievu pārstāvji, tur ir sava kārtība un nav zināms, kad kontrakts būs. Patiesībā ir politisks iemesls. Kremlis nepiekrīt tam, ka Kazahstāna varētu pārdot jēlnaftu Baltkrievijai. Lukašenko paudis sašutumu par to, ka viens sabiedrotais neļauj otram sabiedrotajam veikt darījumus.

"Jāizpēta, cik tas maksās. Brāļi no austrumiem biedē, ka būs dārgi. Neizmēģinot un nerēķinot, var domāt, ka netiksim galā. Tāpēc nolemts par pasaules cenām iepirkt vai nu Azerbaidžānas, Saūda Arābijas, norvēģu, amerikāņu, nav būtiski kādu naftu, bet mūsu pārstrādes uzņēmumos saražot naftas produktus no alternatīviem avotiem," teicis Lukašenko.

Izejvielu deficīta apstākļos naftas pārstrādes rūpnīcas Baltkrievijā šobrīd strādā ar minimālo jaudu. Tik vien, lai saražotu degvielu vietējam tirgum.

Baltkrievija sākusi izmantot tā saukto tehnoloģisko naftu no cauruļvada "Družba", pa kuru Krievijas melnais zelts nonākt Eiropas Savienībā. Tehnoloģiskā nafta ir naftas produktu atlikumi un pārpalikumi, kas palīdz cauruļvadā uzturēt spiedienu. Baltkrievijas vadītājs atzinis, ka nepieciešams panākt situāciju, kurā 30% - 40% naftas tiek iepirkts Krievijā, 30% - ievesti no Baltijas, bet vēl 30% - piegādāti caur Ukrainu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti