Kremlis: 1.aprīlī bez samaksas rubļos Krievijas gāzes piegādes vēl neapturēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai gan iepriekš Krievija draudēja “nedraudzīgajām valstīm”, ka no 1.aprīļa, nesaņemot maksājumus par dabasgāzes piegādēm rubļos, tā apturēs līgumu izpildi, piektdien Kremļa runasvīrs sāka skaidrot, ka rubļu nesaņemšana nebūt nenozīmē, ka gāzes piegādes pārtrauks jau 1. aprīlī.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs piektdien skaidroja, ka pāreja uz apmaksu par gāzi rubļos nenozīmē, ka, nesaņemot šādus maksājumus, piegādes pārtrauks jau 1. aprīlī, ziņo Krievijas valsts aģentūra “Interfax”.

Viņš tagad apgalvo, ka no iepriekš parakstītā Putina rīkojumu par norēķiniem rubļos tas neizrietot. “Maksājumi par tām piegādēm, kas iet tagad, principā notiek nevis šodien, bet aprīļa beigās vai pat maija sākumā. Lūk, korporācija [“Gazprom”] strādās ar saviem pircējiem,” piektdien klāstījis Peskovs.

Viņš arī paziņoja, ka rīkojumu par norēķiniem rubļos par Krievijas gāzi var atcelt, ja iestāsies “citi apstākļi”, bet pašreiz rubļi esot “mums vēlamākais un drošākais variants”.  

Peskovs arī apgalvoja, ka rīkojumam nav atpakaļejoša spēka un Krievija nepieprasīs rubļus par jau piegādāto gāzi.  

Ceturtdien gan Putins paziņoja, ka Krievijai “nedraudzīgajām valstīm”, neizpildot prasību maksāt par dabasgāzes piegādēm rubļos, Krievija to uzskatīs par saistību nepildīšanu un apturēs esošo līgumu izpildi. Šo valstu sarakstā ir visas Eiropas Savienības dalībvalstis, arī Latvija.

“Esošie līgumi par gāzes piegādēm tiks apturēti, ja pircēji no nedraudzīgajām valstīm neizpildīs jaunos apmaksas nosacījumus,” draudēja Putins.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena un Vācijas kanclers Olafs Šolcs, kā arī Francijas pārstāvji jau iepriekš noraidīja Krievijas prasību maksāt par Krievijas gāzi rubļos, uzsverot, ka nepakļausies Krievijas šantāžai.

Aģentūra LETA vēsta, ka "Latvijas gāze" pagaidām no Krievijas nav saņēmusi oficiālu informāciju par norēķina veida maiņu dabasgāzei, tādēļ pagaidām "Latvijas gāze" atturas no komentāriem par šo jautājumu.

"Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis iepriekš norādīja, ka Krievijai noteikto sankciju dēļ "Latvijas gāze" ar Krieviju drīkst norēķināties tikai par dabasgāzi. "Mums nav atļauts sankciju ietvaros veikt kaut kādus finanšu darījumus ar Krievijas finanšu institūcijām. (..) Pat tad, ja kāda Eiropas kompānija gribētu šobrīd pārskaitīt naudu "Gazprom" bankai, lai varētu veikt konvertāciju un pēc tam norēķinātos par gāzi, mums šādas transakcijas nav atļautas," norādīja Kalvītis.

Savukārt premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) iepriekš uzsvēra, ka Latvijai šobrīd nav jāuztraucas par iespējamo gāzes deficītu, Latvijā ir gāze Inčukalna krātuvē, un valstij nedraud nekādi pārrāvumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti