Rīta Panorāma

Intervija ar Kristīni Želvi

Rīta Panorāma

Grupas "Tree Stones Quartet" koncerts "Baltic sketches"

Intervija ar Konkurences padomes vadītāju Skaidrīti Ābramu

Konkurences padome bažīga par iespējamo «Lattelecom» un LMT apvienošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Telekomunikācijas uzņēmumu "Lattelecom" un LMT apvienošana raisa bažas par kaitējumu šim nozares tirgum, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Konkurences padome jau kopš 2012.gada četras reizes katram no četriem ministriem sniegusi informāciju saistībā ar šo daļēji valstij piederošo telekomunikācijas uzņēmumu apvienošanu.

Ja valdība lems par šo uzņēmumu apvienošanu, Konkurences padome primāri raudzīsies uz patērētāju ieguvumiem. Taču jau pašlaik Ābrama pauž bažas, ka, mainoties šī tirgus struktūrai, var tikt nodarīts kaitējums konkurencei, kas atstās iespaidu uz cenām un inovāciju izplatību. Turklāt tas ir jautājums, vai no ieguldījumiem inovācijās ieguvumi tiešām iegūs patērētājiem.

Ja apvienojas fiksēto sakaru un mobilo sakaru dominējošais spēlētājs, protams, veidosies ļoti spēcīgs uzņēmums. Līdz ar to pārējie spēlētāji nespēs nosegt ne pusi no tā apjoma. Būtisks jautājums ir par to, vai tirgū būs spēlētāji, kas varēs izdarīt spiedienu uz apvienoto kompāniju, skaidro Konkurences padomes vadītāja.

Viņa arī norādīja uz Vācijas un Austrijas piemēriem, kur pēc līdzīgas apvienošanās  patērētāji par pakalpojumiem maksā par 60% vairāk. Arī kopumā Eiropas Savienībā esot vērojams, ka tas nodara kaitējumu patērētājiem.

Jau ziņots, ka sarunas starp Latvijas valdību un skandināvu telekomunikāciju kompānijas “Telia Sonera” par „Lattelecom” un LMT nākotni norit jau daudzus gadus.

Pēc pēdējām - šā gada marta pirmajā pusē - notikušajām sarunām par Latvijas valstij un skandināvu uzņēmumam piederošo kompāniju LMT un “Lattelecom” nākotni izkristalizējies, ka ceļš uz kompromisu arī turpmāk nebūs viegls.

Pēc tam, kad Latvijas valdības darba grupa lēma, ka LMT un „Lattelecom” apvienošanai varētu piekrist tikai tad, ja Latvijas valsts saglabā vairākumu, "Telia Sonera", kuras piedāvājums ir tieši pretējs – arī tā vēlas sev vairākumu -, vēl nebija gatava komentēt jauno situāciju. 

Kompānijās "Lattelecom" un LMT "Telia Soner" tur 49% akciju, bet Latvijas valstij „Lattelecom” pieder 51%, bet LMT – gan caur privatizācijas aģentūru un Latvijas Valsts radio un televīzijas centru – 28%.

Atlikušie 23% uzņēmumā LMT pieder „Lattelecom”. Tas arī ir iemesls, kāpēc apvienošanās gadījumā pārsvaru automātiski iegūtu „Telia Sonera”, jo „Lattelecom” pieder gan Latvijas valstij, gan skandināvu kompānijai. Attiecīgi „Telia Sonera” iegūtu 54%, bet Latvija 46%, liecina Privatizācijas aģentūras aplēses.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti