Karš Ukrainā sašūpojis privātmāju būvniecības sektoru; raizējas par izmaksu kāpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ukrainas karš sašūpojis privātmāju būvniecības sektoru. Pirmajās kara nedēļās būvnieki novēroja, ka potenciālie klienti nogaida, vērtē situāciju un būvniecības izmaksu kāpumu, un galu galā uz brīdi atliek lēmumu par mājas būvniecību. Latvijas Radio aptaujātie būvnieki skaidroja, ka sākotnējais satraukums nedaudz norimst un cilvēkiem sāk atgriezties interese par privātmāju būvniecību. Tiesa, lielais nezināmais, kas satrauc gan klientus, gan būvniekus, ir būvniecības izmaksu kāpums, kas sākās pandēmijas laikā un nu līdz ar karadarbību Ukrainā tupina uzņemt apgriezienus.

Karš Ukrainā sašūpojis privātmāju būvniecības sektoru – potenciālie klienti nogaida
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Daži nogaida

Būvnieki atzina, ka pirmajās divās Ukrainas kara nedēļās privātmāju būvniecībā izjuta vērā ņemamu potenciālo klientu intereses sarukumu. Iemesls: gan būvniecības izmaksu pieaugums, gan neziņa par kara situāciju, skaidroja būvniecības uzņēmuma "Build Best" pārstāvis Igors Ostapčuks.

"Pirmās divas nedēļas bija, kad cilvēki teica, ka padomās, ko pirkt, ko nepirkt. Meklēja alternatīvas citiem materiāliem. Tāpat sankcijas ietekmēja. Cilvēki baidās ieguldīt privātmājas būvniecībā. Ir arī klienti, kas ir apstādinājuši būvniecību," viņš teica.

Ostapčuks gan skaidroja, ka procentuāli šādu klientu skaits nav liels, ap 10%.

Latvijas Radio: Vai tas, ka cilvēki iepauzē vai pārdomā, rada jums lielas galvassāpes? Vai tomēr ne? Darbu jums pietiek?

Ostapčuks: Nē, nē, protams, ka tas rada galvassāpes. Mums ir jādomā. Ziniet, mēs arī rēķināmies ar parakstītajiem līgumiem un visu pārējo. Un, ja cilvēks pēkšņi izdomā nogaidīt labākus laikus, tad mums jādomā, kā tukšo robu aizpildīt.

Ostapčuks atzina, ka lēmuma pieņemšanā, vai šobrīd būvēt privātmāju vai ne, liels ietekmējošais faktors ir aizņēmums bankā, jo būvniecības izmaksas pieaug un ir grūti prognozēt, kā vēl situācija attīstīsies.

"Problēma ir nofiksēt gala cenu, jo nav saprotams, kas notiks uz priekšu. Aizdevums var būt viena summa, bet faktiskās būvniecības izmaksas "izaugt" pat uz pusi vairāk,"

viņš teica.

Ostapčuks novērojis, ka sākotnējais satraukums nedaudz norimst un cilvēkiem sāk atgriezties interese par privātmāju būvniecību. Arī "Līvas grupas" valdes loceklis Agris Smelteris apliecināja, ka pirmajās divās nedēļas izjuta – interese no jauniem klientiem pieklusa, bet lielākoties tās mājas, kas bija jau būvniecības procesā, klienti būvēt neapturēja.

"Ar mājām nav tik vienkārši. Tas ir ilgtermiņa pasākums, un ir noslēgti līgumi. Mēs slēdzam līgumu, un klients māju dabū tikai pēc pusotra gada. Tāpēc uz mūsu kompāniju kara ietekme maz attiecas. Līdz šim mums viens cilvēks ir atkritis, kuram bija bizness ar Krieviju, un bija skaidrs, ka viņš māju vairs nevarēs uzcelt," sacīja Smelteris.

Viņš atzina, ka būvniecības izmaksu pieaugums apmēram 15–20% apmērā ir jau kopš pandēmijas, un karš pavisam noteikti cenu kāpumu tikai sekmēs. Tas rada sarežģījumus tiem, kuri privātmāju būvniecībai ņem kredītu bankā.

"Vienmēr jau tas rada sarežģījumus, kad nevar zināt, ko un par cik tu pērc. Situācija ir ļoti dīvaina. Tāda nav bijusi. Tagad ir. Kara ietekmi uz cenām, es domāju, ka mēs izjutīsim pēc pusgada, gada," viņš sacīja.

Aicina ierēķināt tāmē cenu kāpumu 

Arī "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis pastāstīja, ka līdz ar kara darbības sākšanos Ukrainā pieprasījums pēc hipotekāriem kredītiem kopumā samazinājās un diezgan ievērojami, pat par 30%. Savukārt attiecībā uz kredītiem privātmāju būvniecībai tik straujas svārstības nenotika.

"Jo visi cilvēki, kas bija iesākuši plānot būvniecību darbus, gatavot būvniecības tāmes un meklēja būvniekus, viņi nevarēja tik ātri to apstādināt iesākto procesu," skaidroja Dūcis.

Viņš pastāstīja, ka pavasaris būvniecībā ir "karsts" darba laiks, un pieprasījums pēc kredītiem ir liels.

Šis gads nav izņēmums. Tiesa, klienti kļuvuši piesardzīgāki un taujā, kāds ir bankas ekspertu viedoklis par iespējamo izmaksu kāpumu nākotnē, lai saprastu, vai šobrīd ir īstais brīdis sākt mājas celtniecību.

"Papildus tām izmaksām, kas šobrīd jau ir iekļautas tāmē, noteikti vajag paredzēt izmaksu buferi, kas ir neparedzamie izdevumi. Iekļaut vismaz 10–15% šajā sadaļā. Lai nesanāk tā, ka pēc pusgada vai gada, kad būvniecība rit pilnā sparā, ir skaidrs, ka iepriekš plānotās izmaksas ir novecojušas un tajās vairs iekļauties nevar," viņš ieteica.

Dūcis uzsvēra, ka šī gada pirmajā ceturksnī būvniecības izmaksas ir pakāpušās par aptuveni 3%. Krīzei turpinoties, cenu pieaugums varētu būt vēl straujāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti