Juristi pētīs OIK atcelšanas sekas; nozare draud ar bezdarbu un 100 miljonu eiro zaudējumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Zvērinātu advokātu birojs «Ellex Kļaviņš» nākamās divas nedēļas vērtēs, cik tiesiski būtu atcelt obligātā iepirkuma komponenti jeb OIK. Advokātiem būs jāizpēta, cik likumīgi enerģijas ražotājiem atbalstu maksājam patlaban, kādas sekas draud līdz ar Saeimas likto OIK atcelšanu, kā arī – vai ir kādas iespējas atgūt jau izmaksāto atbalstu.

ĪSUMĀ:

  • EM uzrunāja 10 advokātu birojus, atsaucās 3.
  • OIK atcelšanas sekas par 9000 eiro pētīs «Ellex Kļaviņš».
  • Atjaunojamās enerģijas federācija: Daudzi zaudēs darbu, zaudējumi – 100 miljoni eiro.
  • Atjaunojamās enerģijas federācija: Daudzviet par trešdaļu var kāpt apkures tarifs.
  • Atjaunojamo resursu nozare gan nav pavisam pret izmaiņām OIK sistēmā.  
  • Nozare gatava ilgākām diskusijām.

Ekonomikas ministrija šā darba veikšanai uzrunāja desmit advokātu birojus, tomēr atsaucās tikai trīs.  

Juristi pētīs OIK atcelšanas sekas; nozare draud ar bezdarbu un 100 miljonu eiro zaudējumiem
00:00 / 01:44
Lejuplādēt

Izpildot Saeimas janvārī uzdoto pienākumu, Ekonomikas ministrija gatavojas ar 31. martu pārtraukt elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes sistēmu. Ministrija gan ir jau sapratusi, ka šim procesam ir virkne risku, jo līgumi ar enerģijas ražotājiem slēgti uz daudziem gadiem, radot tiesisko paļāvību.  

Ekonomikas ministrijas Juridiskā departamenta direktors Kaspars Lore norādīja, ka tehniski un juridiski iespējams ir viss, bet ir jāsamēro riski, pagaidām gan ministrijai nav aplēses, kādās summās būtu mērāmi šie riski.

Iespējamos zaudējumus ir rēķinājusi Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija, kas šajā jautājumā citēja akadēmiķes Raitas Karnītes pētījumu. Tas rāda, ka līdz ar atteikšanos no OIK un ražotņu slēgšanu darbu varētu zaudēt liela daļa no aptuveni 2000 nozarē strādājošo.

Tāpat sagaidāmi vairāk nekā 46 miljonu eiro zaudējumi valsts budžetam neiegūto nodokļu veidā un vēl 60 zaudēti miljoni ar elektrostacijām saistītās nozarēs.

Lai riskus izvērtētu juridiski, Ekonomikas ministrija nolīgs advokātu biroju «Ellex Kļaviņš».

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro no «KPV LV» stāstīja, ka birojam būs jānoskaidro, vai OIK atbalsta piešķiršana ir izskatāma par atbilstošu Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām, vai tiesiski iespējama izmaksātā atbalsta pilnīga vai daļēja atgūšana, nepārkāpjot tiesības uz īpašumu un tiesisko paļāvību, un vai to iespējams izdarīt Saeimas noteiktajā termiņā – līdz 31.martam.

Tāds pētījums ministrijai izmaksās vairāk nekā 9000 eiro, tomēr uz šo darbu advokātu biroji nemaz pārāk nerāvās – no desmit uzaicinātajiem cenas piedāvājumus iesniedza tikai trīs.

Pārējie neatbildēja, teica, ka temats tos neinteresē vai tieši pretēji – radītu interešu konflikta situāciju.

Viedokli ministrija ir lūgusi sniegt arī virknei iesaistīto pušu, to skaitā Atjaunojamās enerģijas federācijai.

Tās vadītājs Jānis Irbe ir pārliecināts, ka ar OIK likvidāciju cietīs ne tikai nozare, bet arī iedzīvotāji, jo daudzviet par trešdaļu var kāpt apkures tarifs.

«Tagad lielīgi paziņoja, ka pensionārei, kura maksā 15 eiro par elektrību, atcels OIK un viņa maksās par 1,5 eiro mazāk, bet par siltumu viņa maksā 50 eiro, tad rudenī tie būs 65,» pauda Irbe.

Viņaprāt, «aiz visa tā ir atsevišķa grupa, kas ir šī teātra iniciatori, - energointensīvie uzņēmumi, kas maksātu mazāk».

Atjaunojamo resursu nozare gan nav pavisam pret izmaiņām OIK sistēmā. Ilgākās diskusijās esot atrodams risinājums, lai sabiedrība maksātu mazāk, bet uzņēmēji turpinātu darbu.

Tam gan būtu jāatceļ Saeimas lēmums par 31. martu kā OIK beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti