Dienas ziņas

Sabiedriskā apspriešana par azartspēļu vietām

Dienas ziņas

Par pusdienām skolā norēķinās ar e-kartēm

Nākamgad darbu atsāks Jēkabpils gaļas kombināts

Jēkabpils gaļas kombināts nākamgad atsāks darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau pagājis vairāk nekā gads, kopš “Jēkabpils gaļas kombināta” darbība ir apturēta maksātnespējas dēļ. Pēdējo 20 gadu laikā saimnieki ražotnei mainījušies bieži. Tagad kombinātu iegādājies viens no lielākajiem Latvijas cūkkopības un graudkopības uzņēmumiem "Latvi Dan Agro", kas sola – kombināts šogad atsāks darbu.  

Kārtējo maksātnespēju Jēkabpils gaļas kombināts pasludināja 2014. gada nogalē. Tolaik jēkabpilieši cerēja, ka Latvijas uzņēmējiem radīsies interese par ražošanas atjaunošanu. Šomēnes cerības ir attaisnojušās: kombināts izsolē pārpirkts, un par tā darbību atbild uzņēmums"Latvi Dan Agro", kas ir viens no lielākajiem gaļas pārstrādātājiem valstī.

Uzņēmējs Ilvars Strazdiņš stāsta, ka pērn nopirkts arī Miķelānu cūku kompleksu un, “lai attiecīgi tālāk paplašinātu savu ražošanu, neizbēgams solis un loģisks solis bija šī bijušā Jēkabpils gaļas kombināta iegāde”.  

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs savukārt uzsver, ka “pats galvenais, ka objekts nav izvazāts, to nav piemeklējis cukurfabrikas liktenis vai citu rūpnīcu liktenis, kur tika, kā saka, izgriezti metāli”.

“Tur tagad nopietns saimnieks, kuram jau ir pieredze un kurš attīstījis Zemgalē šo biznesu, kuram ir pieredze cūkkopībā, gaļas pārstrādē,” norāda Salcevičs.

Lai pilnībā atjaunotu ražošanu, nepieciešams renovēt ēkas un papildināt iekārtu klāstu. Vairāk nekā desmit gadus nauda kombināta izaugsmē nav ieguldīta. Tagad, ieguldot aptuveni pusmiljonu eiro, uzņēmums Jēkabpilī turpinās gaļas pārstrādes nozares attīstību.

“Doma viennozīmīgi šeit kautuvi un pārstrādi atjaunot, visticamāk, šeit kausim un arī tālāk pārstrādāsim un piedāvāsim patērētājiem mūsu audzēto cūkgaļu,” par plāniem stāsta Ilvars Strazdiņš.

Pirmie soļi jau ir sperti - blakus kombinātam rit gaļas tirdzniecība, bet jau pavasarī tiks atjaunoti sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi. Pirms diviem gadiem te strādāja 70 darbinieku, šobrīd tie ir seši cilvēki.

Arī vietējie iedzīvotāji atzinīgi vērtē nākotnes perspektīvas.

“Ļoti labi! Šeit nav nekur nekā cita, kur strādāt. Vienkārši varētu varbūt to paplašināt, konkurenci uztaisīt,” saka Jēkabpils iedzīvotājs Oskars.

“Būtu darbavietas patiešām cilvēkiem kaut kur. Mums gaļu lētāku nopirkt, arī labi,” piebilst vietējā iedzīvotāja Ņina.  

“Jo vairāk ir tirgotāju, jo lielāka konkurence un mums ir labāk. Es tā uzskatu. [..] Te tak tādas lielas jaudas. Vienīgi tā tehnoloģija novecojusi. Bet jaudas jau te ļoti lielas, viens no lielākajiem Latvijā tas [kombināts] bija kādreiz,” saka  jēkabpilietis Imants.

Gaļas ražošana un pārstrādes atsākšana Jēkabpilī plānota jau nākamgad. Tā kā līdz šim 95% gaļas realizēti Latvijas teritorijā, arī turpmāk jaunā produkcija tiks eksportēta uz tuvākajiem Latvijas reģioniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti