Dienas ziņas

Skolas gatavojas jaunajam mācību gadam

Dienas ziņas

Māksliniekam Valdim Bušam velta plenēru un izstādi

Jaunieši saskata biznesa iespēju niedru pārstrādē

Jaunieši saskata biznesa iespēju niedru pārstrādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai dotu iespēju talantīgiem un uzņēmīgiem jauniešiem sevi apliecināt uzņēmējdarbībā, šogad norisinās jauniešu biznesa projektu konkurss “Radām novadam”. Tajā iesaistījušās 60 komandas no visas Latvijas, kuras šobrīd izstrādā un īsteno inovatīvus projektus. Konkursā startē arī jaunieši no Jaungulbenes pagasta, kuri iecerējuši pārstrādāt niedres un ražot dažādus produktus, vienlaikus arī sakopjot Ušuru ezeru.    

Ideja par to, ka niedres varētu būt labs materiāls dažādu jaunu produktu ražošanai, šoziem radusies Oskara Kreišmaņa draugam. Tā kā abi dzīvo netālu no Ušuru ezera, niedres ir ļoti viegli pieejamas, turklāt pēdējo gadu laikā ūdenstilpē to kļūst arvien vairāk.

Jaunieši jau izpētījuši, kā niedres tiek izmantotas pasaulē un ko vispār no tām var saražot. Abi secinājuši, ka to pielietojums ir ļoti plašs, taču Latvijā šobrīd tās lielākoties izmanto tikai jumta būvniecībā.

“Tas, uz ko mēs tagad tā kā mēģināsim virzīties, tie ir dažādi ēku paneļi, kas jau ir liels panelis, gatavs - saliec kopā un māja gatava, tad ir dažādi sētu paneļi, princips tāds pats, kā šiem ēku paneļiem, tikai plānāki,”  atklāja konkursa “Radām novadam” dalībnieks Oskars Kreišmanis.

 Šoziem jaunieši Ušuru ezerā veica eksperimentālo niedru pļaušanu 1,4 hektāru platībā, lai saprastu pašu darba procesu, kā arī apzinātu iegūtā materiāla daudzumu un kvalitāti.

Oskars stāstīja, ka pļaušanas procesā rodas ļoti daudz atbirumu, ko varētu izmantot granulu, brikešu vai, piemēram, pakaišu ražošanā, tādējādi būtu pārstrādāts viss izejmateriāls. Jaunietis arī izpētījis - lai granulu kvalitāte būtu augstāka, niedru biomasai varētu piejaukt kūdru, kas arī viegli pieejama.

“Mēs atradām pētījumu, trīs valstu pētījumu, kas jau ir izstrādāts. Tur ir viss aprakstīts, ko mēs gribam ražot, tur jau viss ir pārbaudīts, izmēģināts. Mums tikai viss jāsaliek kopā un jāskatās, vai tā tiešām arī ir,” stāstīja Oskars Kreišmanis.

 Jauniešu iniciatīvu atbalsta arī pagasta pārvalde, jo niedru pļaušana labvēlīgi ietekmē ezera ekosistēmu - aizkavē tā aizaugšanu, ļauj atjaunoties putnu ligzdošanas biotopiem, kā arī veicina bioloģiskās daudzveidības saglabāšanos.

“Redzot šobrīd, cik viņas ātri atjaunojas, tad es domāju - šis darbs ir neizsīkstošs. Gribētos šo ezeru turēt tādu sakoptāku, jo arī pie mums šeit ir publiskā pludmalīte, kurā, kad piemērots laiks, ir ļoti daudz atpūtnieku,” atzina Jaungulbenes pagasta pārvaldes vadītājs Aleksandrs Vasiļjevs.

Šobrīd jaunieši izstrādā biznesa idejas realizēšanas plānu. To viņi prezentēs Gulbenes novada pašvaldībā, kas arī spriedīs, vai ideju atbalstīt, piešķirot novada grantu.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti