Ārpus Rīgas

Daugavpils ārstus pievilina ar dzīvokļiem

Ārpus Rīgas

Liepājā dienas gaismu ierauga inovatīvi mazo un vidējo uzņēmēju projekti

Jaunajiem zemniekiem liela interese par ES fondu atbalstu

Jaunajiem zemniekiem liela interese par ES fondu atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jaunajiem zemniekiem būs pieejams Eiropas atbalsts uzņēmējdarbības sākšanai visos lauksaimniecības sektoros. Lauku atbalsta dienestā vērtē, ka lauksaimnieku interese jau ir liela un, iespējams, daļa kārotāju paliks bez atbalsta.

Lai atbalstu saņemtu, saimniecībām jābūt izveides procesā un vienlaikus jābūt jau noteiktiem ražošanas resursiem. To kā grūtāk izpildāmu prasību sauc paši jaunie zemnieki, kas saimniekošanu vēlas sākt no jauna, nevis pārņemt vecāku iesākto.

Jūlija nogalē būs pieejams Eiropas Savienības (ES) atbalsts jaunajiem zemniekiem uzņēmējdarbības sākšanai. Atšķirībā no pirmās kārtas aizvadītajā gadā, šoreiz pieteikties var dažādu lauksaimniecības sektoru pārstāvji, nevis tikai lopkopības jomā strādājošie. Jauno lauksaimnieku projektiem kopumā pieejami 8 miljoni eiro. Lauku atbalsta dienestā lēš, ka naudas pietiks 200 jaunajiem lauksaimniekiem, bet interese būšot krietni lielāka.

"Prioritātes būs šādā secībā - augļkopība, dārzkopība un lopkopība. (..) [Zemnieku] vecums - ne vairāk kā 40 gadi, vidējā speciālā vai augstākā lauksaimniecības izglītība, ar vismaz 320 lauksaimniecības priekšmetu, saimniecība nav dibināta vai pārņemta ne vairāk kā 24 mēnešus pirms pieteikuma  un saimniecībā nav noslēgušies visi izveides procesi," stāsta dienesta Lauksaimniecības un lauku attīstības departamenta direktors Andris Grundulis.

Atbalsts pieejams tehnikas iegādei, lauksaimniecības ēku būvniecībai un pārbūvei, dzīvnieku un lauksaimniecības zemes iegādei, ilggadīgo stādījumu iegādei un tamlīdzīgām investīcijām. "Ir jābūt uzņēmuma izmērā standartizlaides vienībām vismaz 15 000. Protams, ir vieglāk pārņemt vecāku saimniecības, taču tas jau ir pats galvenais - panākt, lai jaunie paliek laukos," norāda Grundulis.

Jauno zemnieku kluba izpilddirektore Agita Medne vērtē, ka līdz ar jaunā perioda Eiropas atbalstu izteikta jauno zemnieku parādīšanās biedrībā nav novērojama, arī kopumā Eiropā tikai 7% lauksaimnieku ir jaunie zemnieki vecumā līdz 35 gadiem. "Vairums biedru ir tādi, kuriem jau ir pamats. Tomēr ir tādi, kuriem lauki ir tuvi, un viņi meklē iespējas, kā uzsākt savu darbību (..)," norāda Medne.

Jaunais zemnieks Kārlis Ruks plāno pretendēt uz atbalstu uzņēmējdarbības sākšanai un atzīst, ka vecākiem ir zemnieku saimniecība, bet viņš vēlas uzsākt pats neatkarīgu saimniekošanu graudkopībā un cūkkopībā. Kārlis arī norāda, ka standarta izlaides prasību gan ir krietni grūtāk izpildīt jaunam zemniekiem, kam nekā nav, sākot jau ar zemes iegādi.

"Lauksaimniecība vispār neizskatās diez ko spīdoša, jo ir piena krīze, Āfrikas cūku mēris un zemas graudu cenas. Ir vajadzīgs diezgan liels entuziasms, lai lēktu iekšā lauksaimniecībā (..) Es iegādājos zemi lauksaimniecībai un pārējās zemes iznomāju," saka Ruks.

Jaunie lauksaimnieki atbalstam uzņēmējdarbības sākšanai Lauku atbalsta dienestā pieteikties varēs no 25. jūlija līdz 24 augustam. Viena saimniecība var saņemt 40 tūkstošus, eiro un darbības plāns jāizstrādā uz 2 līdz 4 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti