Industriālo dronu ražotājs «Aerones Nordic» piesaistījis 2 miljonu eiro investīcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas dronu ražotājs “Aerones Nordic” ar attīstības finanšu institūcijas “Altum” palīdzību piesaistījis vairāk nekā 2 miljonu eiro investīcijas, informēja  uzņēmums.  

Investors ir riska kapitāla fonds “Expansion Capital AIFP”, kurš ieguldījis  vairāk nekā 2 miljonus eiro no fonda INEC1 AIF. Tā vienlaicīgi ir arī attīstības finanšu institūcijas “Altum” pirmā investīcija no jaunās – ceturtās – paaudzes riska kapitāla fondiem.

Ar investīciju palīdzību “Aerones Nordic” plāno attīstīt industriālo dronu pakalpojumu eksportu Skandināvijas un Baltijas valstīs. Skandināvijas valstis būs galvenais eksporta tirgus, jo tur pašreiz jau ir uzbūvētas vairāk nekā 5000 vēja turbīnu. Piemēram, Zviedrija plāno tuvāko 20 gadu laikā pilnībā pāriet uz atjaunojamās enerģijas izmantošanu un ir viena no vadošajām Eiropas Savienības valstīm vēja enerģijas ražošanā.

Izmantojot augstas veiktspējas dronus, uzņēmums nodrošinās vēja turbīnu apkopi, tostarp veiks turbīnu mazgāšanu, atledošanu un pārklāšanu ar īpašiem aizsardzības materiāliem. Pakalpojuma unikalitāte slēpjas faktā, ka līdz šim vēja turbīnu apkopē tiek izmantots cilvēka darbaspēks vai arī helikopteri, piemēram, atledošanai.  Abas  metodes ir salīdzinoši dārgas un arī bīstamas, jo mūsdienu vēja turbīnu augstums pārsniedz 100 un pat 200 metru augstumu.

Par “Aerones” izstrādātajiem industriālajiem droniem interesi pauduši vēja turbīnu ražotāji un vēja parku īpašnieki gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā.

Uzņēmējus interesē  dronu izmantošana vēja turbīnu mazgāšanā, atledošanā un pārklāšanā.

“Aerones” droni spēj nodrošināt salīdzinoši lētu un efektīvu vēja turbīnu apkalpošanu. Ņemot vērā, ka “Aerones” droniem elektrības un mazgāšanas šķidrumu padeve tiek nodrošināta ar kabeļu palīdzību no zemes, darbu ilgums nav ierobežots. Papildus tam dronos tiek izmantoti arī robotizēti manipulatori un augstas izšķirtspējas kameras, kas ļauj paveikt apkopes darbus precīzi un kvalitatīvi. Vienu vēja turbīnu drona komanda spēj apkalpot pāris stundu laikā.

“Mēs redzam, ka pasaulē ir milzīgs pieprasījums vēja turbīnu apkopes pakalpojumam ar dronu palīdzību. Mēs pastāvīgi veicam pārrunas ar globālajiem vēja turbīnu ražotājiem un arī galvenajiem vēja parku īpašniekiem un operatoriem ne tikai Eiropā, bet arī Ziemeļamerikā. [..] Ilgtermiņā mūsu ambīcija ir izaugt no reģionāla pakalpojumu sniedzēja līdz globālam tirgus spēlētājam. Pateicoties investīcijai, uzņēmums pašlaik strauji attīstās, tāpēc plāno ievērojami palielināt darbinieku skaitu. Īpaši aktuāla būs darbinieku piesaiste tādās profesijās kā elektroniķi, programmētāji, dronu piloti un citi,” pauda “Aerone Nordic” valdes priekšsēdētājs Jānis Zemītis.

"Expansion Capital AIFP" valdes priekšsēdētājs Ēriks Fricsons atzina, ka fonds ir izvērtējis biznesa potenciālu un, saskatot tā kapacitāti, ir ieguldījis līdzekļus šajā nākotnes projektā.

 “Expansion Capital” ir viens no "Altum" finansētajiem sēklas un sākuma kapitāla fondiem, kas  ar investīciju uzņēmumā “Aerones” sekmīgi ir uzsācis īstenot arī ceturtās paaudzes riska kapitāla fondu programmu.

“Altum” valdes loceklis Juris Vaskāns aicināja “arī citus Latvijas uzņēmējus apzināt riska kapitāla priekšrocības un izmantot tās savā attīstībā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti