FKTK seko banku pakalpojumu cenrāžiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) aptaujā secinājusi, ka tirgus dalībnieki ir gatavi eiro ieviešanai. Ir apzināti iespējamie riski, sākta informācijas sistēmu testēšana un veicināta skaidras naudas pieejamība bankomātos. Savukārt kredītiem un noguldījumiem latos fiksētās procentu likmes netiks mainītas.

Komisija jau kopš augusta seko līdzi izmaiņām banku galveno pakalpojumu cenrāžos privātpersonām. Ja konstatēs cenas palielinājumu, tiks prasīts skaidrojums bankai un analizēta pieauguma saistība ar eiro ieviešanu. Tiesa gan, pagaidām pārkāpumi nav konstatēti, saka komisijas priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

„Lūk, piemērs: viens no populārākajiem pakalpojumiem – pārskaitījums internetbankā – maksā kādā bankā, teiksim, 25 santīmus, pārvēršot eiro, tas būtu 37 centi. Tas, uz ko mēs raugāmies – lai no 1. janvāra klientiem pa kluso piedāvā maksāt 40 centus, kaut gan nekas nav manījies, tikai skaitlis apaļāks, acij tīkamāks,” ar piemēru skaidro Zakulis.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija eiro ieviešanas laikā seko līdzi izmaiņām banku galveno pakalpojumu privātpersonām cenrāžos un sola ziņot par negodprātīgu rīcību, tomēr FKTK nevar sodīt bankas, ja tās nolemj palielināt maksu par pakalpojumiem.

FKTK eiro ieviešanas laikā seko līdzi finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku gatavībai eiro ieviešanai, uzrauga, kā tirgus dalībnieki veic skaidras un bezskaidras naudas nomaiņu saskaņā ar Eiro ieviešanas kārtības likumu. Par Eiro ieviešanas kārtības likuma pārkāpumiem tirgus dalībniekam FKTK var izteikt brīdinājumu, prasīt novērst nepilnības vai piemērot soda naudu no 100 līdz 10 000 latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti