ES vienojas piena kvotu atcelt no 2015.gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas lauksaimnieki ir spējīgi ražot vairāk un konkurēt, pārliecināta zemkopības ministre Laimdota Straujuma (V), pozitīvi vērtējot Luksemburgā panākto vienošanos no 2015.gada atcelt piena kvotas. Jau no nākamā gada gaidāmas būtiskas izmaiņas Eiropas Savienības atbalsta pasākumos lauksaimniekiem.

„Mēs jau bijām savu piena kvotu gandrīz sasnieguši, tātad vairāk nekā 96%. Un skaidrs, ka mēs pārsniegsim piena kvotu nākošajā gadā. Tas nozīmē, ka Latvijas lauksaimnieki, piena ražotāji spēj ražot vairāk un ir spējīgi konkurēt,” skaidroja ministre.

Straujuma arī norādīja, ka, pārsniedzot piena kvotu, katra valsts maksā sodas naudas. „Piena kvota - tas nozīmē ražošanas attīstības griestus. Mēs zinām, ka jaunās piena fermās investēti modernizācijas līdzekļi, tās ir gatavas ražot vairāk jau šodien. Bet tā kā mums ir piena kvotas, tad ražošana tiek nedaudz bremzēta, jo katrs lauksaimnieks rēķinās, ka var dabūt soda naudas maksāšanu,” sacīja ministre.

Līdz ar to vienošanās Latvijai ir izdevīga nozares attīstībai, un Latvijā piena nozare ir pilnīgi gatava kvotu atcelšanai, pārliecināta Straujuma.

Kā ziņots, trešdien noritēja EP sarunas saistībā ar lauksaimniecības politikas reformu. Sanāksmē panāktā vienošanās par kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2014.gada paredz, ka Latvijas lauksaimnieki nākamajā plānošanas periodā 2014.-2020.gadā Eiropas Savienības atbalstos saņems 2,678 miljardus eiro, kas ir par 50% vairāk nekā iepriekšējā periodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti