ES un Japānas tirdzniecības līgums – atbilde Trampa protekcionismam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) un Japānas otrdien parakstītais brīvās tirdzniecības līgums ir arī atbilde atbildi ASV prezidenta Donalda Trampa īstenotajai protekcionisma politikai, vienojušās Tokija un Brisele.

Tokijā Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks pēc līguma parakstīšanas uzsvēra, ka ar to „mēs sūtām nepārprotamu vēstījumu, ka kopā iestājamies pret protekcionismu”:

„Šodien mēs uz visiem laikiem nostiprinām japāņu un eiropiešu draudzību.

Mēs parakstām visu laiku lielāko divpusējo tirdzniecības vienošanos. Tas ir stratēģiski milzīgi svarīgs atbalsta solis noteikumiem balstītai starptautiskajai kārtībai laikā, kad daži šai kārtībai met izaicinājumu.”

Tusks stāstīja, ka bez tirdzniecības abas puses vienojušās par sadarbību tādās jomās kā drošība un aizsardzība, enerģētika un klimats.

„Mēs stāvam plecu pie pleca ar Japānu, lai uzturētu spiedienu pret Ziemeļkoreju, lai nodrošinātu Korejas pussalas pilnīgu atbrīvošanu no kodolieročiem. Japāna un Eiropas Savienība ir vienotas apņēmībā nodrošināt, ka darbojas Irānas kodolvienošanās. Mēs arī atkārtoti paudām mūsu pilnīgu atbalstu Ukrainas suverenitātei, neatkarībai un teritoriālajai vienotībai,” Tokijā paziņoja Tusks.

KONTEKSTS:

Otrdien parakstītais līgums paredz atcelt 99% muitas tarifu. Tie abu pušu uzņēmumiem ik gadu izmaksājuši gandrīz miljardu eiro. 

Līgums aptvers gandrīz 600 miljonus cilvēku, kuri rada trešdaļu pasaules kopprodukta. ES sagaida eksporta palielināšanos uz Japānu, īpaši lauksaimniecības produktiem. Bet Eiropa, piemēram, pakāpeniski atcels 10% importa tarifu japāņu automašīnām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti