Rīta intervija

Intervija ar Latvijas vēstnieku Francijā Imantu Lieģi

Rīta intervija

Arhitekts Pēteris Bajārs par "Rail Baltica" metu konkursu

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens par nodokļu reformu

EM iesaka nelikvidēt mikrouzņēmumu nodokļa režīmu, bet mazināt apgrozījuma slieksni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) piedāvā saglabāt mikrouzņēmumu nodokļa režīmu dzīvesstila uzņēmumiem, biznesa iesācējiem un kompānijām ar neregulāriem ieņēmumiem. Taču ministrija piedāvā samazināt gada apgrozījuma slieksni šādam nodokļa režīmam no 100 000 eiro līdz 50 000 eiro, Latvijas Radio pastāstīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

Ekonomikas ministrijai līdz aprīlim bija jāizstrādā alternatīvs nodokļu režīms mazajiem uzņēmumiem, taču ministrija jau nosūtījusi vēstuli Finanšu ministrijai, iesakot saglabāt esošo režīmu.

Iepriekš bija plānots, ka mikrouzņēmuma nodokļa režīms darbotos tikai līdz 2019.gadam, taču vēlāk no šī termiņa atteicās līdz brīdim, kad būs izstrādāts jauns regulējums mazajiem uzņēmumiem.

Ašeradens intervijā Latvijas Radio atzina, ka to varētu nelikvidēt, lai ļautu maziem uzņēmumiem, it īpaši reģionos, turpināt darbu.  

Pašlaik saskaņā ar likumu mikrouzņēmuma nodokli sadala:  

Uzņēmumiem:
 

0,1% - uzņēmējdarbības riska valsts nodeva
65% - sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksās
30% - iedzīvotāju ienākuma nodoklis
4,9% — uzņēmumu ienākuma nodoklis


Fiziskām personām:

65% - valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas
35% - iedzīvotāju ienākuma nodokļa kontā.

Ašeradens arī pastāstīja, ka EM piedāvā sociālajām iemaksām novirzīt 95% no mikrouzņēmumu samaksātā nodokļa. Finanšu ministrija pašlaik piedāvā sociālajām iemaksām novirzīt 80% no samaksātā nodokļa.  

Mikrouzņēmumu nodokļa likme šogad būs 15% iepriekšējo 9% vietā. Mazajiem uzņēmumiem – ar apgrozījumu līdz 7000 eiro gadā – nodokļa likme ir mazāka, proti, 12% no apgrozījuma.

Ministrs skaidroja, ka mikrouzņēmuma nodokļa režīms ir svarīgs uzņēmumiem, kuriem ir neregulāri ieņēmumi, nelieliem reģionālajiem uzņēmumiem, un tiem jāļauj strādāt, savukārt nodokļu optimizētājus, kuri mikrouzņēmuma nodokļa režīmu izmanto ļaunprātīgi, aktīvāk apkaros Valsts ieņēmumu dienests (VID).

VID vajadzēs rūpīgāk vētīt to, kam tiek atļauts šis režīms, lai to neizmantotu ļaunprātīgi, un Ekonomikas ministrija aicina VID izmantot efektīvāk jau esošās likuma normas.

Ašeradens intervijā Latvijas Radio skaidroja, ka shēmas, kas negodīgi izmanto šo nodokļu režīmu, jāaptur, nevar ļaut shēmotājiem ietaupīt uz algām, bet biznesa iesācējiem, dzīvesstila uzņēmumiem un uzņēmumiem ar neregulārajiem ieņēmumiem šāds nodokļa režīms būtu akceptējams.

Ministrs atgādināja, ka Latvijā reģionālās atšķirības ir milzīgas, un šāds nodokļa režīms izmantojams, kamēr nespējam izlīdzināt ekonomikas izaugsmi un situāciju starp galvaspilsētu un reģioniem. 

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija nodokļu reformai arī piedāvā saglabāt mikrouzņēmumu nodokļa režīmu, samazinot mikrouzņēmuma pieļaujamo apgrozījumu no līdzšinējiem 100 000 eiro līdz 40 000 eiro gadā, mikrouzņēmumu dividendēm piemērojot 20% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti