Rīta Panorāma

Kā bērnu emocionāli sagatavot skolai

Rīta Panorāma

Baidens apstiprinājis ASV attīstības plānu

Intervija ar enerģētikas ekspertu Juri Ozoliņu

Eksperts: Lielie elektrības cenu lēcieni parāda, ka Latvijā nav sakārtots enerģijas ražošanas sektors

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lielie elektrības cenu lēcieni parāda, ka Latvijā nav sakārtots enerģijas ražošanas sektors, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" skaidroja enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš.

Trešdien no plkst.18 līdz 19 elektrības stundas cena Latvijā sasniegs "Nord Pool" biržas griestus – 4000 eiro par megavastundu (MWh). 

Ozoliņš norādīja, ka tas ir diezgan trauksmains signāls. "Tas parāda, ka mums katastrofiski trūkst ražošanas jaudas vai viņas mums ir, bet, acīmredzot, mums pietrūkst resursu, lai tās izmantotu," norādīja eksperts.

Baltijas valstis esot absolūtie rekordisti Eiropā. Pēc eksperta teiktā, ir fiziski izskaidrojumi – ļoti mierīga diena, vēju maz, kā arī tirgus dalībnieki ir ļoti nervozi. Tādējādi cenas pa stundām nenormāli atšķiras. "Tas kārtējo reizi ir nopietns atgādinājums – nav kārtībā enerģijas ražošanas sektors, sevišķi Latvijā," uzsvēra Ozoliņš.

Viņš stāstīja, ka esam atkarīgi no Skandināvijas valstu piegādēm, kur arī cenas ir augstas, jo apstākļi ir ārkārtēji – Eiropā valda ārkārtīgi augstas temperatūras, ļoti zemi ūdens līmeņi.

Par lielajiem cenu lēcieniem Ozoliņš sacīja: "Par šīm atsevišķajām stundām vēl varēs palauzīt galvu mūsu regulatori, kas uzrauga tirgu. Varbūt viņi dos kādu skaidrojumu. Man nav cita skaidrojuma kā apjukums un enerģijas piedāvājuma nepietiekamība."

Vienlaikus eksperts intervijā arī pauda pārsteigumu par to, ka Latvijā nenotiek enerģijas taupīšana. "Mēs dzīvojam Dieva mierā, tikai runājam, ka varētu būt auksts rudenī. Nekavējoties būtu jāsāk enerģijas taupīšana. Katrs ietaupīts kilovats, gāzes kubikmetrs nāk par labu ekonomikai, makiem," stāstīja Ozoliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti