Panorāma

Pirmais mēnesis ar eiro!

Panorāma

Černobiļas AES avārijas seku likvidētāji cīnās par tiesībām

"Liepājas metalurga" pārdošanas termiņu pagarinās

Eksperti: «Metalurga» pārdošana un augšāmcelšanās ir iespējama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pārdot „Liepājas metalurgu” starptautiskajā piedāvājumā ir iespējams, un ar zināmiem ieguldījumiem un pareizi organizējot darbu, uzņēmums varētu atsākt ražošanu un būt konkurētspējīgs pasaules tirgū, Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdiena” atzina nozares eksperti.

Ekonomikas doktors, LU profesors, biedrības Stratēģiskās pētniecības un vadības centrs valdes priekšsēdētājs Andris Deniņš norādīja, ka uzņēmuma pārdošana starptautiskajā piedāvājumā nav nekas jauns starptautiskajā praksē, bet ir jāizvērtē, kā tas saskan ar Latvijas likumiem.

Andris Deniņš
00:00 / 02:40
Lejuplādēt

Deniņš brīdināja, ka kreditori var izvirzīt prasības, ja maksātnespējas procesā novirzās no likuma prasībām, bet likums paredz maksātnespējīgu uzņēmuma mantas un aktīvus pārdot izsolē.

Viņš gan norādīja, ka „pie labas gribas” starptautiskajā piedāvājumā varētu atrast labu investoru, jo var precīzāk izvērtēt pircēju. Deniņš arī norādīja, ka saskaņā ar viņā rīcībā esošo informāciju plāns pārdot uzņēmumu kā vienotu kopumu nozīmē pārdot ražojošo daļu, bet nodalīt neražojošos aktīvus, piemēram, sociālos objektus.

Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas prezidents Vilnis Rantiņš savukārt raidījumam „Pēcpusdiena” pauda, ka valdības lēmums atbalstīt „Metalurga” pārdošanu ir ļoti pozitīvs.

Vilnis Rantiņš
00:00 / 02:57
Lejuplādēt

Mēs nebūt neesam atmetuši domu, ka „Metalurgs” strādās, jo, pareizi organizējot darbu, tas var strādāt un konkurēt pasaules tirgū,” pauda Rantiņš.

Viņš arī uzsvēra, ka uzņēmums atrodas pie ostas, un tā ir priekšrocība, arī  tehniskais personāls ir ļoti spēcīgs. „Ne tikai es, bet arī nozare uzskata – jo ātrāk uzņēmums iegūs jaunus īpašniekus un, ja viņi būs orientēti uz uzņēmuma ražošanas atsākšanu un attīstību, tas būs ļoti pozitīvi Latvijas ekonomikai,” sacīja Rantiņš.

Viņš gan atzina, ka ražošanas atsākšana nav vienkārša, „ja skatāmies, cik jāiegulda, lai atsāktu ražošanu, - tie ir miljoni”, un investoriem ar to jārēķinās.
 

Jau ziņots, ka valdība otrdien atbalstīja finanšu grūtībās nonākušā „Liepājas metalurga” pārdošanas plānu, kas paredz pārdot uzņēmumu starptautiskajā piedāvājumā. Uzņēmums tiks pārdots kā vienota vienība, kopā ar infrastruktūru un tā pieeju ostai, jo tas ir svarīgi uzņēmuma darbības nodrošināšanai un iespējai atjaunot ražošanu.   21.februāri paredzēta kreditoru sapulce, kurā uzņēmuma maksātnespējas administrators Haralds Velmers lūgs pagarināt pārdošanas terminu par sešiem mēnešiem, cerot, ka līdz augustam izdosies atrast investoru.

Pašlaik interesi par uzņēmuma iegādi izrāda dažādi iespējamie pircēji gan no Eiropas, gan no NVS valstīm. Uzņēmums novērtēts par 117 miljoniem eiro, savukārt kreditoru prasības sasniedz 195 miljonus eiro. Ja uzņēmumu neizdosies pārdot līdz augustam, pastāv iespēja vēlreiz lūgt kreditoriem atļauju pagarināt pārdošanas termiņu.

Uzņēmums pērn gada sākumā nonāca finanšu grūtībās, tas atzīts par maksātnespējīgu, savus līdzekļus jau ir pieprasījuši virkne kreditoru. Valdība pērn nolēma uzņēmumu neglābt, taču bija spiesta samaksāt valsts galvoto kredītu „UniCredit” bankai aptuveni 50 miljonus latu.  Arī uzņēmuma akcionāri nespēja vienoties par nepieciešamajiem ieguldījumiem „Metalurga” glābšanā, un tas noveda līdz rūpnīcas maksātnespējai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti