Eiropas Stabilitātes mehānisms varētu aizstāt SVF

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vai Eiropai nākotnē ir nepieciešama Starptautiskā valūtas fonda (SVF) palīdzība? Šādu diskusiju rosina Eiropas Centrālās bankas augstas amatpersonas. Kopš Eiropa izveidojusi pati savu fondu jeb Eiropas stabilizācijas mehānismu, tā varētu pati palīdzēt grūtībās nonākušām valstīm, turklāt Eiropas fonds varētu kļūt par Eiropas pārstāvi Starptautiskajā valūtas fondā.

80 miljardi eiro - tik liels ir kapitāls, ko eirozonas valstis iemaksājušas Eiropas Stabilitātes mehānismā, kas spēj izsniegt aizdevumus 500 miljardu eiro apmērā. Grūtībās nonākušo Eiropas valstu glābšanai veidotais fonds ir kļuvis par finanšu institūciju ar augstāko iemaksāto kapitālu pasaulē. Tieši ievērojamā naudas masa, kas uzkrāta Stabilitātes mehānismā, ļauj sākt diskusiju, vai Eiropai vispār vēl ir vajadzīga Starptautiskā valūtas fonda palīdzība. Eiropas politikas studiju centra direktors Daniels Gross atgādina - krīzes sākumā tika uzskatīts, ka tikai Starptautiskajam valūtas fonds spēj palīdzēt problēmās nonākušām valstīm:


„Starptautiskais valūtas fonds nav bijis nepieciešams, jo tas ir palīdzējis tikai ar nelielu daļu no glābšanas paketes, bet šo daļu var finansēt arī no Eiropas avotiem. Taču krīzes sākumā tika uzskatīts, ka tikai Starptautiskajam valūtas fondam ir zināšanas, kā izstrādāt palīdzības programmas.”

Taču tagad situācija ir mainījusies un Eiropas Stabilitātes mehānisms ir gatavs pārņemt Starptautiskā valūtas fonda lomu Eiropā. Latvijai piešķirtajā starptautiskajā aizdevumā tikai aptuveni piektā daļa bija Starptautiskā valūtas fonda nauda, bet lauvas tiesa nāca no Eiropas Komisijas. Taču tieši Starptautiskajam valūtas fondam bija vislielākā teikšana par reformām, kādas jārealizē Latvijai, lai drīkstētu izmantot piešķirto aizdevumu. Turklāt Eiropas un valūtas fonda viedokļi bieži bija atšķirīgi, norāda DnB NORD Bankas ekonomists Pēteris Strautiņš: „Tajā starptautisko glābēju komandā bija viena vien, otram cits viedoklis, un varēja just, ka šīs atšķirības nosaka, pirmkārt, valūtas fonda lielākā pieredze, otrkārt, tas, ka valūtas fondu mazāk interesē kaut kādi Eiropas politiskie mērķi.”

Pēc Latvijas, Portugāles, Īrijas, Grieķijas, Spānijas un Kipras glābšanas Eiropa domā, ka pati spēj rakstīt glābšanas programmas. Tiek rosināts, ka Eiropas stabilitātes mehānisma ekspertiem jābūt neatkarīgiem no Eiropas Savienības institūcijām. Tomēr ekonomikas eksperti ir skeptiski par Eiropas spēju risināt dziļas finanšu krīzes.

Plānots, ka Eiropas Stabilizācijas mehānisms kļūtu par Starptautiskā valūtas fonda dalībnieku pašreizējo Eiropas dalībvalstu vietā. Latvija Eiropas Stabilizācijas mehānismā iemaksas sāks veikt pēc pievienošanās eiro. Pirmo piecu gadu laikā Latvijai būs jāiemaksā 199 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti